Cum faci diferenţa dintre puiul vopsit şi puiul natural. Trucul genial oferit de specialişti

Un nou scandal alimentar zguduie piața cărnii din România. Puiul vopsit încaieră autoritățile, scade profiturile fermierilor şi scoate în prim plan noi probleme ale industriei alimentare.

30 mart. 2024, 15:22
Cum faci diferenţa dintre puiul vopsit şi puiul natural. Trucul genial oferit de specialişti

Puiul vopsit să pară de la ţară a creat o istierie naţională. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertiza, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. În aceste condiţii, afirmă Constantinescul, ne confruntăm cu un ”atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”. Ulterior, ANPC a precizat că verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători şi că ”au fost luate toate măsurile necesare pentru a menţine un nivel înalt de protecţie a consumatorilor”.

Cât costă o singură cireaşă în România în martie 2024. Este mai scumpă ca un covrig, o pâine sau o cafea la dozator

Cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală? Iată o întrebare la care milioane de români vor să afle răspunsul, în contextul scandalului iscat în ultima perioadă în legătură cu acest aliment extrem de popular.

Specialiștii ne spun cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală

În primul rând, trebuie să mergem la magazin și să cumpărăm un pui. Odată ajunși acasă, e necesar să luăm un cuțit și să începem ”operația” de detectare a unei posibile îngălbeniri artificiale.

Ne putem da seama dacă puiul a fost sau nu hrănit natural în momentul în care ne uităm la culoarea cărnii. Atunci când pasărea este hrănită doar cu grăunțe, carnea trebuie să aibă o nuanţă de galben, notează Observator News. Este ușor gălbuie și grăsimea.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară (ICA) vine cu explicații suplimentare. Conform spuselor sale, atunci când galbenul este observat doar la suprafață, nu și în interior, avem de a face cu o problemă majoră. E necesar să sesizăm organele statului.

Dacă vorbim despre o colorare pur si simplu la suprafaţă aceasta este cu totul altceva si nu este acceptată din punct de vedere al siguranţei si al legislaţiei. Dacă musculatura şi grăsimea nu prezintă şi ele un grad de colorare atunci înseamnă că există nişte riscuri şi atunci ar trebui sesizate autorităţile”, spune Cîrîc, pentru sursa citată.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prima reacție în scandalul puilor vopsiți: „Eu nu cred. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români”

În urma declaraţiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat controale în limita competenţelor la toţi producătorii care oferă acest tip de carne, respectiv cea denumită „carne de pui galben” sau ” pui crescut cu porumb”. Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme şi supuse unei analize detaliate, inclusiv a reţetelor de furaje utilizate”, precizează ANPC.

Simultan, în cadrul acestor controale, au fost recoltate şi probe  de la categoria de carne de pui, pentru a putea fi verificată conformitatea acestora cu standardele şi legislaţia in vigoare.