Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite

Foarte mulţi proprietari, strâmtoraţi financiar sau nu, apelează la diverse metode pentru a plăti facturi mai mici la curent electrie. Prin faptele lor oamenii îşi asumă un mare risc. În caz că sunt descoperiţi, ei pot ajunge la închisoare.

05 feb. 2013, 06:14
Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite

Din dorinţa de a plăti facturi cât mai mici, consumatorii caută metode prin care să înşele contoarul de energie electrică.

„Lumea încearcă. Folosesc tot felul de soluţii, ace, magneţi, cel puţin la contoarele vechi. La contoarele noi, electronice, nu au ce să le facă. La vizita celor de la Enel se constată simplu dacă s-a umblat la contoarul”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET un electrician.

Cu un burghiu foarte fin se găureşte capacul contoarului şi prin acea gaură se introduce o sârmă care are rolul de a opri discul să se mai învârtă, respectiv să nu mai înregistreze consumul„, a spus un alt electrician, care la fel nu a vrut să îşi asocieze numele cu furtul de energie.

Şi pe internet pot fi găsite tot felul de metode. „Pe marginea contoarului electric se crează o fantă prin care se introduce apoi o bucăţică de film de radiografii„, spune un consumator care a încercat metoda.

O altă metodă prin care consumatorii încearcă să păcălească compania furnizoare de energie electrică este aceea prin care se face o legătură la fire înainte de intrarea acestora în contoar.

„Această metodă este mult mai greu de realizat, necesită cunoştinţe în domeniul electric din partea „hoţului”, dar metoda este una sigură. Firele sunt îngropate în perete şi se lasă o priză de la care se poate consuma curent fără ca acesta să fie plătit”, a mai spus un electrician.

Furtul de energie se pedepseşte cu amendă sau cu închisoarea

Potrivit Enel, în Bucureşti, anul trecut foarte mulţi proprietari au încercat să încalce legea pentru facturi mici la energia electrică. Aceştia au ales să aplice diverse metode astfel încât contoarele să indice un consum cât mai mic. Alţii s-au racordat ilegal.

„În cursul anului 2012, la nivelul companiilor de distribuţie din cadrul Grupului Enel, în Bucureşti, au fost constatate mai mult de 1.000 de cazuri de consum de energie electrică fără contract de furnizare, prin folosirea unor mijloace neautorizate/clandestine de racordare la reţea. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penala competente”, au declarat pentru RTV.NET oficialii ENEL.

Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, în cazul persoanelor care au contracte încheiate cu Enel, „deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionarii echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.