Cum încearcă spamerii să te păcălească

În luna mai, procentul de mesaje de tip spam din e-mail-urile trimise a scăzut cu 2,5 puncte procentuale şi a ajuns la o medie de 69.7%.

02 iul. 2013, 10:18
Cum încearcă spamerii să te păcălească

Experţii Kaspersky Lab au observat o uşoară creştere a numărului de e-mail-uri de tip phishing faţă de luna aprilie, în timp ce 2,8% din e-mailuri, cu 0,4 puncte procentuale mai multe faţă de luna anterioară, conţineau ataşamente malware.

În încercarea de a-i convinge pe utilizatori să deschidă aceste ataşamente, spammerii imitau notificări autentice ale companiilor care furnizează servicii de internet sau de logistică, precum AmazonUPS sau Western Union. Cele mai tentante instrumente pentru pshisheri au rămas reţelele de socializare.

Majoritatea mesajelor de tip spam au provenit din două ţări – China (21,4%) şi Statele Unite (16,3%)Coreea de Sud este pe locul trei în top, având o contribuţie de 12% în luna mai.

Spamerii au continuat să profite de sărbătorile naţionale din Statele Unite – Ziua Mamei şi Memorial Day – pentru a promova diferite produse şi servicii. După Valentine’s Day, Ziua Mamei a fost pe locul al doilea în topul celor mai aglomerate zile pentru mesajele de tip spam cu oferte de la florării, care au crescut semnificativ înaintea sărbătorii.

Experţii Kaspersky Lab avertizează că mesajele spam de genul acesta nu sunt numai un inconvenient inofensiv: informaţiile personale ale utilizatorilor – inclusiv datele bancare – pot deveni ţinta principală a spammer-ilor. De exemplu, în luna mai au fost trimise mai multe mesaje de tip phishing, care păreau a fi e-mail-uri din partea serviciilor de asistenţă Microsoft, ce aveau ca scop furtul de informaţii personale.

Mesajele, care la prima vedere par a fi trimise de pe domeniul microsoft.com, susţineau că înregistrările utilizatorilor de „Microsoft Window” urmau să fie suspendate din cauza faptului că nu au fost instalate update-uri – despre care se spunea că au fost trimise în mesaje anterioare. Destinatarilor li se transmitea să acceseze imediat un link din e-mail pentru a evita întreruperea serviciului. Utilizatorii care s-au lăsat înşelaţi au ajuns pe un site de phishing creat special pentru a fura informaţiile personale.

Citeşte mai mult pe NoobZ.ro