Cum încearcă tinerii ruși să scape de stagiul militar. Le este teamă că vor ajunge să lupte în Ucraina

Războiul din Ucraina este unul de durată, avertizează tot mai mulţi aalişti. Serviciile secrete britanice susţin că armata rusă va încerca din nou să înainteze spre Kiev. În aceste condiţii, armata lui Vladimir Putin va avea nevoie de tot mai mulți recruți pentru războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

10 iul. 2022, 14:34
Cum încearcă tinerii ruși să scape de stagiul militar. Le este teamă că vor ajunge să lupte în Ucraina

Danila Davydov a spus că a părăsit Rusia în câteva săptămâni după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina pentru că se temea că va fi nevoit să lupte într-un război pe care nu îl sprijină, relatează Reuters.

Tânărul în vârstă de 22 de ani locuia la Sankt Petersburg, dar a plecat să trăiască în Kazahstan. Spune că, pe măsură ce conflictul se prelungește, este îngrijorat că Rusia ar putea exercita presiuni asupra tinerilor pentru a se înrola în armată.

„Nu am vrut să merg la război sau să merg la închisoare, așa că am decis să plec”, a declarat Davydov pentru Reuters.

Citeşte şi: Serviciile secrete britanice susţin că armata rusă va începe să înainteze spre Kiev

Cazul lui Danila Davydov nu este singular. Tot mai mulţi tineri ruși caută să evite serviciul militar obligatoriu al țării de când conflictul cu Ucraina a început la sfârșitul lunii februarie.

Unii tineri părăsesc țara, în timp ce alții invocă tot felul de motive pentru a obține scutiri sau pur și simplu ignoră somația autorităților şi speră că nu vor fi urmăriţi şi luaţi cu forţa pentru a efectua serviciul militar.

În Rusia, serviciul militar este obligatoriu pentru tinerii cu vârste între 18 și 27 de ani. „Serviciul în armată și marină este datoria onorabilă a unui cetățean rus care oferă avantaje considerabile în viitor”, este îndemnul transmis poporului rus pe site-ul Ministerului Apărării. Cine se sustrage riscă amenzi sau până la doi ani de închisoare.

După invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, autorităţile de la Moscova au susţinut permanent că efectuează o operațiune militară specială pentru denazificarea Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin i-a calificat drept „eroi” pe cei care luptă pentru Rusia şi „trădători” pe care ale căror gânduri erau mai în acord cu Occidentul decât cu Rusia.

Citeşte şi: Un comando ucrainean a descins pe Insula Şerpilor. Ruinele lăsate în urmă de Rusia VIDEO

Putin pariază pe o armată profesionistă despre care Occidentul spune că a suferit pierderi semnificative în război. Dacă armata nu poate recruta suficienți soldați, opțiunile lui Putin ar include folosirea recruților, mobilizarea societății ruse sau reducerea ambițiilor sale.

Deși Putin a spus în mod repetat în public că recruții nu ar trebui să lupte în conflictul din Ucraina, la începutul lunii martie, ministerul apărării a spus că unii au făcut-o deja. Luna trecută, un procuror militar a declarat în Camera Superioara a Parlamentului că aproximativ 600 de recruți au luptat în Ucraina.