Cum îngrijeşti dinţii copilului şi îl scapi de frica de dentist

Cand ar trebui sa duc copilul prima data la dentist? Ar fi cazul ca baietelul meu de 3 ani sa fie invatat sa foloseasca ata dentara? De unde stiu daca fetita trebuie sa poarte aparat dentar?

25 iul. 2019, 07:08
Cum îngrijeşti dinţii copilului şi îl scapi de frica de dentist

Parintii au multe batai de cap gandindu-se cum sa isi ajute copiii sa aiba dinti sanatosi si ce anume sa faca in acest sens. Ei stiu ca vor sa le previna cariile, dar de multe ori nu stiu exact care e procedura cea mai buna pentru a reusi acest lucru. Inutil sa spunem de ce este important sa ii invatam inca de la varste fragede cum sa isi ingrijeasca dantura si ce alimente sunt nocive pentru dinti.

Medicii specialisti de la kidshealth.com ne invata cu ce incepe igiena dentara a copiilor, cum e bine sa abordam relatia cu medicii pediatri dentisti, cum sa prevenim cariile copiilor si, mai ales, cum sa ne ajutam copiii sa isi depaseasca tracul de a merge la dentist, pe care multi dintre ei il au, fie pentru ca au auzit ca acolo sunt aparate care provoaca durere, fie pentru ca au aflat pe propria lor piele.

Cand trebuie sa inceapa igiena dentara la copii?
O corecta ingrijire a dintilor incepe inca de cand apar primii dintisori de lapte ai copilului mic. Doar pentru ca nu ii vezi dintii, nu inseamna ca ei nu sunt acolo. Dintii bebelusului se formeaza din al doilea trimestru de sarcina. La nastere, copilul are 20 de dinti de lapte, dintre care unii sunt deja formati complet in gingie.

Este bine sa treci o bucata de tifon steril umed peste gingiile sugarului dupa ce isi bea laptele, ca sa previi dezvoltarea bacteriilor. De indata ce copilul are deja cativa dintisori iesiti, le poti face igiena zilnica continuand sa ii cureti cu o bucata de tifon sau chiar cu o periuta de dinti moale, trecand-o usor peste ei, ca sa le cureti bacteriile ce se depun acolo de la lapte sau ce alte produse mananca.

Dentistii pediatri – bau-bau sau prieteni?
Incearca sa iti duci copilul la un dentist specializat in tratarea copiilor. Acesti medici sunt pregatiti sa faca fata la tot felul de situatii si probleme specifice copilariei. Scopul principal al unui medic dentist pentru copii este acela de prevenire (sa preintampine problemele inainte ca ele sa apara) si de mentinere a sanatatii dentare a copilului tau (prin controale regulate si invatarea copilului si a parintilor sai modul corect de ingrijire a dintilor celui mic, ca sa aiba dinti si gingii sanatoase).

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.