Cum întreții corect acoperişul, ținând cont de materialul folosit ca învelitoare? Sfaturi utile

Specialiștii în domeniu consideră că pentru a întreține corespunzător un acoperiș din țiglă metalică trebuie să depui eforturi minime.

31 mart. 2023, 11:29
Cum întreții corect acoperişul, ținând cont de materialul folosit ca învelitoare? Sfaturi utile

Atunci când cumperi învelitoare nouă pentru acoperişul tău, producătorul îți oferă un termen anume de garanție. Cu cât este mai îndelungat, cu atât mai bine, nu-i așa? Totuși, acel termen este supus unor condiții despre care de cele mai multe ori uiți să ceri informații.

Acoperişul tău, pentru a rezista foarte mult în timp, poate chiar să depășească garanția oferită de producător, are nevoie de o întreținere corespunzătoare. În funcție de materialul învelitorii acoperișului tău, pretențiile diferă. Vei afla în cele ce urmează cum poți fi un bun prieten pentru acoperișul tău și cum îi poți prelungi speranța de viață.

Întreținerea acoperișului din țiglă metalică

Despre acoperișurile din țiglă metalică trebuie să știi că nu sunt deloc pretențioase. Specialiștii în domeniu consideră că pentru a întreține corespunzător un acoperiș din țiglă metalică trebuie să depui eforturi minime.

De obicei este nevoie de verificări de două ori pe an. O dată la începutul anotimpului rece și ulterior atunci când începe anotimpul cald. Poți observa atunci infiltrări de apă, posibil profile deteriorate sau elemente de racord avariate. Asta presupune că trebuie să iei legătura cu o firmă specializată în reparatii acoperisuri din Bucuresti sau în orașul tău. Dacă nu iei măsuri imediate, riști să compromiți sănătatea întregului ansamblu de componente ale acoperișului.

Tot ce poți face pentru a te asigura că acoperişul tău nu va suferi alte probleme este să verifici dacă nu s-au acumulat frunze pe suprafața sa, praf sau alte impurități. Îndepărtează-le cu o perie moale și cu apă sub presiune. Nu folosi substanțe de curățenie în exces deoarece vei degrada suprafața acoperișului!

 

Întreținerea acoperișului din ceramică clasică

Despre acoperișul din ceramică clasică trebuie să știi că are o durată de viață de până la 50-60 de ani. Se poate prelungi până la un secol dacă este întreținut corespunzător. Și cum faci acest lucru?

Ei bine, să nu uiți niciodată să cureți jgheaburile de frunze, crengi, nămol și alte reziduuri asemenea. În caz contrar, riști ca umezeala să pătrundă în interior. Reține că îți este recomandată o inspecție periodică realizată de către specialiști în domeniu.

Această inspecție periodică trebuie făcută atât din exterior, cât și din interior. Se va urmări poziția țiglelor, dacă s-au deplasat pe alocuri sau nu, dar și dacă, prin pod, există locuri prin care lumina pătrunde. Dacă sunt țigle sparte, acestea vor trebui înlocuite în cel mai scurt timp pentru a nu apărea diferite infiltrații de apă, mai ales atunci când vin sezoanele ploioase.

Nu uita să apelezi la profesioniști în domeniu pentru orice intervenție, fie că este vorba despre reparații ale acoperișului sau înlocuiri complete.

Acoperişul tău necesită reparații sau o curățare? Iată cum te pregătești

Curățarea acoperișului poate fi o muncă destul de dificilă pentru un amator, așadar siguranța este crucială. Dacă acoperișul tău necesită reparații, lasă acest lucru în seama experților în domeniu. Ei vor ști cel mai bine cum să readucă la viață acoperișul tău, fără a se supune în vreun fel vreunui pericol.

Totuși, dacă acoperișul tău necesită doar o curățare, pe aceasta o poți face chiar tu, însă având grijă să bifezi următoarele aspecte:

  • inspectarea unui acoperiș se face cel mai simplu cu ajutorul unui binoclu. În acest fel nu trebuie să mai urci pe o scară pentru a verifica totul.
  • totuși dacă trebuie să urci pe acoperiș, asigură-te că o faci pe o scară sigură, stabilă, cu cel puțin un metru mai înaltă decât suprafața pe care trebuie să o inspectezi. Dacă nu este cineva în zonă care să îți țină scara, cel mai bine ar fi să bați un țăruș în pământ pentru a o sprijini.
  • dacă acoperișul are o înclinație mai mare de 15 grade, atunci indicat este să folosești și o scară pentru acoperiș. Unde nu se poate ajunge cu scara, va trebui să folosești hamuri de siguranță.
  • nu te urca pe acoperiș dacă acesta este umed (tocmai a plouat sau încă plouă, a nins). Suprafața sa va deveni extrem de alunecoasă și va înlesni, cu siguranță, apariția unor accidente nedorite.

Acestea fiind spuse, urmează cu atenție pașii de mai sus atunci când acoperișul tău are nevoie de curățare. Nu uita să apelezi la profesioniști în domeniu atunci când ai nevoie de reparații pentru acoperiș!