Cum își propune guvernul să crească producția de cartofi. Cifre dezastruoase pentru România, care importă pe bandă rulantă până și cele mai banale fructe și legume

Vești bune pentru agricultorii români: Guvernul a anunțat că va sprijini fermierii care cultivă cartofi. Proiectul va fi adoptat în curând de executiv. 

27 apr. 2022, 21:44
Cum își propune guvernul să crească producția de cartofi. Cifre dezastruoase pentru România, care importă pe bandă rulantă până și cele mai banale fructe și legume

Pentru a nu mai importa pe bandă rulantă ceea ce poate produce în țară, România va investi în culturile de cartofi. Astfel, prețurile pentru unul dintre cele mai populare alimente din casele românilor ar putea fi ținut sub control, în perioada economică extrem de dificilă care se anunță în următorii ani.

„Este primul an în care am prevăzut în bugetul Ministerului Agriculturii o sumă de 15 milioane de lei pentru stimularea producătorilor de cartofi, să rămână în continuare în activitate şi să producem o cantitate constantă de cartofi”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Un român consumă, în medie, 90 de kg de cartofi, anual.

 

România importă pe bandă rulantă cartofi

 

200 de euro pentru fiecare hectar vor primi fermierii, cu condiția să scoată 16 tone de cartofi/hectar.

Cartoful este produsul alimentar care a înregistrat cea mai mare majorare a prețului în ultimul an, cu aproximativ 37%. În prezent, un kilogram de cartofi vechi se vinde în pieţe cu minimum 3 lei, iar un kg de cartofi noi costă între 15 şi 20 de lei.

Cei mai mulţi din import, din ţări precum Belgia, Germania, Franţa, Polonia sau Olanda. Inclusiv restaurantele folosesc cartofi din import.

Anul trecut, valoarea importurilor de cartofi a fost de 44 de milioane de euro. Țara noastră a exportat cartofi în valoare de doar 3,6 milioane de euro.

În ultimii 15 ani, suprafața cultivată de cartofi s-a redus cu 40%. Față de anii ’80-’90, cifrele sunt mult mai dureroase.