Cum îţi afectează luna plină sănătatea

Zicale, povestiri, avertismente, interdicţii sau predispoziţii pe timp de lună plină sunt o mulţime în tradiţia populară, dar câte din ele au fundamente ştiinţifice?

04 dec. 2015, 06:59
Cum îţi afectează luna plină sănătatea

Luna are, fara indoiala, un efect emotional puternic asupra noastra, sustine Jean-Luc Margot, profesor doctor in astronomie la Universitatea California din Los Angeles, iar unele studii stiintifice arata clar ca exista o asociere intre diferitele faze ale lunii si starea de sanatate.

Luna plina si insomniile

In perioadele cu luna plina sunt numeroase persoane care sufera de insomnii, nereusind ore in sir sa adoarma si foindu-se constant in pat. Insa dincolo de povestirile populare, o cercetare realizata in Elvetia si publicata in revista de specialitatea „Current Biology” arata ca exista o explicatie stiintifica in acest sens.

Cercetatorii au stabilit statistic ca oamenii prezinta mai multe probleme cu somnul pe timp de luna plina, iar motivul principal ar fi luminozitatea lunii, favorizata de dimensiunile ei, care afecteaza productia de melatonina, hormon esential pentru reglarea ciclurilor de veghe si somn. Din acest motiv numeroase persoane nu dorm bine pe luna plina.

Luna plina si starea de spirit

O cercetarea efectuata la Universitatea California din Los Angeles a demonstrat faptul ca luminozitatea crescuta pe timp de luna plina energizeaza organismul (si implicit ne impiedica sa adormim usor), inducand o stare de spirit mai viguroasa. Totodata, un studiu realizat in Franta a stabilit o legatura intre rata cazurilor de sinucidere si fazele lunii. Practic, pe luna plina sunt mai putine cazuri de suicid decat in celelalte faze ale lunii, cand aceasta rasfrange mai putina lumina pe timpul noptii.

Citeşte continuarea pe Lyla.ro