Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale şi ce documente sunt necesare

Românii din țară sau din străinătate care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade au posibilitatea să plătească retroactiv contribuţia la sistemul public de pensii, dar doar pentru cel mult 6 ani. 

02 dec. 2022, 17:36
Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale şi ce documente sunt necesare

Cum îţi cumperi vechime în muncă. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să încheie, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru 6 ani anteriori. Contractul se încheie între persoană interesată sau, dacă este cazul, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, care trebuie să fie împuterniciţi, şi casa teritorială de pensii.

Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv

La încheierea contractului de asigurare socială, asiguratul va completa o declaraţie, conform modelului prevăzut de lege, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între dată împlinirii vârstei de 18 ani şi dată împlinirii vârstei de pensionare, scire dcbusiness.ro

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la dată încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2022. Plata privind contribuțiile asigurărilor sociale se face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august.

Citeste si Marius Budăi anunţă că pensiile ar putea fi majorate încă o dată în 2023: „Nu exclud încă o creştere”

Contractul de asigurare socială rămâne în vigoare până în momentul în care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

Acte necesare pentru cumpărarea vechimii

Pentru plata retroactivă a contribuţiei la sistemul public de pensii este necesară prezentarea următoarelor documente:

  • Cartea de identitate în original plus o copie;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.
  • În cazul românilor cu cetățenie străină și cu  domiciliul în alt stat este necesară prezentarea pașaportului sau a oricărui alt document emis de statul al cărui cetățean este.

Citeste si Pensiile vin mai devreme în decembrie. Veşti bune pentru milioane de români înainte de Crăciun