Cum îţi poţi recupera ACTELE DE IDENTITATE, PERMISUL şi TALONUL AUTO în cazul pierderii sau furtului

Pierderea sau furtul actelor de identitate, a permisului auto sau a talonului auto poate provoca mari dureri de cap. Dacă vă numărati printre ghinioniştii care şi-au pierdut unul dintre documentele enumerate, RomaniaTV.net vă informează cum le puteţi obţine din nou.

11 iun. 2014, 05:33
Cum îţi poţi recupera ACTELE DE IDENTITATE, PERMISUL şi TALONUL AUTO în cazul pierderii sau furtului

CARTEA DE IDENTITATE

În cazul pierderii cărţii de identitate, înainte de toate trebuie să vă deplasaţi la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor pentru a completa o declaraţie de pierdere sau furt.

Actele necesare eliberării unei noi cărţi de identitate sunt:

– cerere tip pentru eliberarea actului de identitate

– certificatul de naștere, original și copie

– certificatul de căsătorie, dacă e cazul, original și copie

– certificatele de naştere pentru copiii sub 14 ani care îl însoţesc pe titular la noul domiciliu, original şi copie

– certificatul de deces al celuilalt soţ sau sentinţa judecătorească definitivă şi irevocabilă, dacă este cazul, original şi copie

– documente cu care se face dovada schimbării datelor de stare civilă, dacă este cazul, original şi copie

– actul cu care se face dovada spaţiului de locuit (contract de vânzare cumpărare a locuinţei sau adeverinţă de rol) în original şi copie

– declaraţie de primire în spaţiu, dacă solicitantul este chiriaş

– copie a actului de identitate al proprietarului 

– documentul cu care se face dovada achitării taxei extrajudiciare de timbru sau timbru fiscal de la orice oficiu poștal.

CERTIFICATUL DE STARE CIVILĂ

În caz de pierdere, furt sau distrugere a certificatului de stare civilă, se va elibera unul nou pe bază de cerere.

Cererea trebuie să cuprindă numele, prenumele, domiciliul, ce fel de certificat solicită şi în mod amănunţit împrejurările în care a fost pierdut, furat sau distrus certificatul. Persoana care solicită certificatul este identificată în baza buletinului de identitate.

PERMISUL DE CONDUCERE

Pentru a obţine un nou permis de conducere, este necesar să vă prezentaţi la ghişeul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule pe raza căruia aveţi domiciliul cu un dosar conţinând următoarele documente:

– declaraţie pe propria răspundere că permisul de conducere este pierdut sau furat

– fişa deţinătorului permisului de conducere

– fişa medicală tip din care să rezulte că sunteţi apt pentru a conduce autovehicule. Acest document este necesar numai dacă permisul de conducere pe care l-aţi pierdut sau vi s-a furat era expirat

– taxă reprezentând contravaloarea permisului de conducere plătită la C.E.C. sau B.C.R.

– act de identitate original şi copie xerox

În cazul în care aţi pierdut permisul de conducere, însă vă aflaţi în posesia cărţii de identitate, acesta poate fi eliberat în câteva ore de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule. În cazul în care nu deţineţi nici actul de identitate, trebuie să mergeţi la Poliţie pentru a declarat furtul sau pierderea acestora şi vi se va elibera un document în baza căruia puteţi circula până la emiterea unui nou permis de conducere„, a declarat pentru RomaniaTV.net un reprezentant al DRPCIV.

CERTIFICATUL DE ÎNMATRICULARE

În cazul furtului, pierderii sau distrugerii certificatului de înmatriculare a autoturismului, trebuie să declari faptul în termen de 48 de ore de la constatare unităţii de poliţie cea mai apropiată, care va elibera o adeverinţă în acest sens.

În termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de înmatriculare, eşti obligat să soliciţi eliberarea unui alt certificat. Noul certificat de înmatriculare se eliberează în baza adeverinţei eliberată de poliţie şi a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României partea a III-a, pentru declararea nulităţii documentului pierdut sau furat.

Pentru obţinerea unui duplicat al certificatului de înmatriculare sunt necesare următoarele:

– cerere a solicitantului pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare

– declaraţia solicitantului din care să rezulte furtul/pierderea documentului

– cartea de identitate a vehiculului în original şi copie

– actul de identitate al solicitantului în original şi copie

– dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, 37 lei se achita la CEC sau BCR

În cazul în care aţi pierdut sau vi s-au furat actele de identitate, inclusiv paşaportul, în afara ţării, trebuie să anunţaţi imediat ambasada sau consulatul României care vă vor elibera titlu de călătorie pentru reîntoarcerea în ţară.