Cum ne afectează telefonul mobil modul de a gândi

Chiar dacă telefonul mobil ne ușurează viața din multe puncte de vedere, el poate fi nociv pentru sănătate. Conform studiilor, notificările constante pe care le primim pot duce la eliberarea hormonilor de stres, instruindu-ne creierul să fie într-o alertă constantă.

13 mart. 2018, 14:27
Cum ne afectează telefonul mobil modul de a gândi

Studiile prezentate în Business Insider sugerează că oamenii nu sunt de fapt capabili de a face mai multe lucruri în același timp, iar cu fiecare notificare care o primim, ne întrerupem procesul de lucru pentru a ne concentra pe telefon, scrie antena3.ro. Acest obicei este dăunător, iar cercetăriile arată că schimbarea constantă între task-uri ne poate face cu până la 40% mai puțin productivi. Psihologul David Mayers declară pentru Business Insider că telefoanele mobile pot produce cortisol, hormonul stresului, care ne poate afecta somnul și capacitatea de a munci.

Citeşte şi Un adolescent din Ploieşti a primit pe telefon filme intime cu mama lui, dar şi ameninţări. Ce a urmat este incredibil

Folosirea telefonului mobil poate duce și la o abilitate cognitivă redusă și un creier mai leneș. Studiile arată că, bazându-ne pe telefon să îndeplinim anumite sarcini, creierul nostru se obișnuiește așa și nu mai este la fel de solicitat. De asemenea, experiții sugerează că atunci când citim o carte, în loc să citim de pe un ecran, creierul nostru procesează informația într-un mod mai complex, implicând și gândirea conceptuală.