Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor grave la care ne expunem din cauza utilizării necorespunzătoare a aerului condiționat. Într-o singură zi, a tratat trei pacienți cu paralizie facială, provocată de contrastul termic extrem dintre căldura de afară și aerul rece din interior. Medicul atrage atenția că semnele nu trebuie ignorate, iar primele simptome pot apărea pe fondul temperaturilor ridicate, mai ales noaptea.
„Este o perioadă dificilă. Aș putea spune că avem cod roșu nu doar de caniculă, ci și de epuizare termică. Atunci când temperaturile rămân ridicate și pe timpul nopții, așa-numitele nopți tropicale, și sunt foarte mari și pe durata zilei, organismul ajunge să fie depășit în capacitatea sa de adaptare. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, această epuizare termică poate fi fatală.
Cum o recunoaștem? În primul rând, prin simptome neurologice: dureri intense de cap, stări de amețeală și tulburări de echilibru. În formele severe, pot apărea tentative suicidare sau chiar accidente vasculare cerebrale.
Nu trebuie neglijate nici tulburările cardiovasculare. Semnele evidente sunt transpirațiile reci, ineficiente, și pielea de găină. Canicula poate provoca și crampe de căldură, oboseală excesivă sau sincopă”, a explicat medicul pentru Fanatik.ro.
Tudor Ciuhodaru spune că poate apărea paralizia facială de nervo-facial, care este cauzată de expunerea prelungită la aerul rece din interior, dar și alte probleme osteoarticulare și nevralgii.
„Chiar astăzi am tratat cel puțin trei cazuri de paralizie facială. Toate cauzate de expunerea prelungită la aerul condiționat. Pe lângă aceste paralizii de nerv facial, pot apărea și afecțiuni osteoarticulare, nevralgii sau dureri intercostale. Agravate de temperaturile scăzute din încăperi.
Un alt risc al aerului condiționat este șocul termic, care apare atunci când ieșim din mașină, unde temperatura este foarte scăzută, în condițiile în care afară este caniculă. Acest contrast termic poate provoca sincopă, adică o pierdere bruscă a cunoștinței. De aceea, recomand ca temperatura aerului condiționat să fie setată la maximum 5 grade mai puțin decât temperatura exterioară”, a mai precizat specialistul.
Medicul atrage atenția că temperaturile extreme sunt foarte periculoase pentru copii, care nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați în soare, mai ales în locurile de joacă sau în mașină, în orele amiezii.
„Aceste temperaturi crescute sunt în principal riscante pentru cei mici. Așa că nu-i lăsați niciodată nesupravegheați în soare, în locurile de joacă, la orele amiezii și cu atât mai mult în mașină. În 15-20 de minute temperaturile devin infermale. Se pot ajunge la temperaturi de 50-60-70 de grade. De aceea, astfel de situații pot deveni letale.
Este valabil și pentru vârsnicii care stau în apartamentele supra-încălzite, de la ultimele etaje. Unde bitumul sau tabla fac o atmosfera suflocantă.
În această perioadă sunt trei reguli de aur care vă pot ajuta să evitați ajungerea la urgențe: apă, umbră și răcoare. Beți un pahar cu apă sau iaurt la fiecare 15-20 de minute, înainte să apară senzația de sete. Evitați complet băuturile alcoolice, dar și pe cele cu zahăr sau cofeină. Acestea sunt diuretice și favorizează deshidratarea, ceea ce vă poate face mai vulnerabili.
Atenție și la bere sau alte tipuri de alcool. Nu vă sunt prieteni pe caniculă. Peste jumătate dintre cazurile de hipertermie pe care le-am tratat aveau în comun consumul de alcool.
O sticlă de apă și o bucată de carton pot face diferența în cazul unui leșin pe stradă. Dacă vedeți o persoană în astfel de stare, duceți-o imediat într-un loc umbros și răcoros. Apoi, scădeți-i temperatura corpului umezindu-l cu apă„, a concluzionat Tudor Ciuhodaru, pentru sursa menționată mai sus.