Cum ne putem proteja de o vară caniculară. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: „Am tratat cel puțin trei cazuri de paralizie facială”

Medicul Tudor Ciuhodaru are câteva sfaturi, pentru a ne proteja de temperaturile extreme care se anunță în această perioadă. Canicula face ravagii în România, iar codul roșu de temperaturi extreme aduce cu sine pericole mai puțin cunoscute
Alina Costache
09 iul. 2025, 20:31
Cum ne putem proteja de o vară caniculară. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă:
Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă

Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor grave la care ne expunem din cauza utilizării necorespunzătoare a aerului condiționat. Într-o singură zi, a tratat trei pacienți cu paralizie facială, provocată de contrastul termic extrem dintre căldura de afară și aerul rece din interior. Medicul atrage atenția că semnele nu trebuie ignorate, iar primele simptome pot apărea pe fondul temperaturilor ridicate, mai ales noaptea.

Este o perioadă dificilă. Aș putea spune că avem cod roșu nu doar de caniculă, ci și de epuizare termică. Atunci când temperaturile rămân ridicate și pe timpul nopții, așa-numitele nopți tropicale, și sunt foarte mari și pe durata zilei, organismul ajunge să fie depășit în capacitatea sa de adaptare. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, această epuizare termică poate fi fatală.

Cum o recunoaștem? În primul rând, prin simptome neurologice: dureri intense de cap, stări de amețeală și tulburări de echilibru. În formele severe, pot apărea tentative suicidare sau chiar accidente vasculare cerebrale.

Nu trebuie neglijate nici tulburările cardiovasculare. Semnele evidente sunt transpirațiile reci, ineficiente, și pielea de găină. Canicula poate provoca și crampe de căldură, oboseală excesivă sau sincopă”, a explicat medicul pentru Fanatik.ro.

Tudor Ciuhodaru spune că poate apărea paralizia facială de nervo-facial, care este cauzată de expunerea prelungită la aerul rece din interior, dar și alte probleme osteoarticulare și nevralgii.

Chiar astăzi am tratat cel puțin trei cazuri de paralizie facială. Toate cauzate de expunerea prelungită la aerul condiționat. Pe lângă aceste paralizii de nerv facial, pot apărea și afecțiuni osteoarticulare, nevralgii sau dureri intercostale. Agravate de temperaturile scăzute din încăperi.

Un alt risc al aerului condiționat este șocul termic, care apare atunci când ieșim din mașină, unde temperatura este foarte scăzută, în condițiile în care afară este caniculă. Acest contrast termic poate provoca sincopă, adică o pierdere bruscă a cunoștinței. De aceea, recomand ca temperatura aerului condiționat să fie setată la maximum 5 grade mai puțin decât temperatura exterioară”, a mai precizat specialistul.

Citește și: Medicul Tudor Ciuhodaru, despre starea de sănătate a lui Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României: „Vorbim totuși de un pacient de peste 95 de ani, cu afecțiuni intercurente”

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Sunt trei reguli de aur să evitați ajungerea la urgențe”

Medicul atrage atenția că temperaturile extreme sunt foarte periculoase pentru copii, care nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați în soare, mai ales în locurile de joacă sau în mașină, în orele amiezii.

Aceste temperaturi crescute sunt în principal riscante pentru cei mici. Așa că nu-i lăsați niciodată nesupravegheați în soare, în locurile de joacă, la orele amiezii și cu atât mai mult în mașină. În 15-20 de minute temperaturile devin infermale. Se pot ajunge la temperaturi de 50-60-70 de grade. De aceea, astfel de situații pot deveni letale.

Este valabil și pentru vârsnicii care stau în apartamentele supra-încălzite, de la ultimele etaje. Unde bitumul sau tabla fac o atmosfera suflocantă.

În această perioadă sunt trei reguli de aur care vă pot ajuta să evitați ajungerea la urgențe: apă, umbră și răcoare. Beți un pahar cu apă sau iaurt la fiecare 15-20 de minute, înainte să apară senzația de sete. Evitați complet băuturile alcoolice, dar și pe cele cu zahăr sau cofeină. Acestea sunt diuretice și favorizează deshidratarea, ceea ce vă poate face mai vulnerabili.

Atenție și la bere sau alte tipuri de alcool. Nu vă sunt prieteni pe caniculă. Peste jumătate dintre cazurile de hipertermie pe care le-am tratat aveau în comun consumul de alcool.

O sticlă de apă și o bucată de carton pot face diferența în cazul unui leșin pe stradă. Dacă vedeți o persoană în astfel de stare, duceți-o imediat într-un loc umbros și răcoros. Apoi, scădeți-i temperatura corpului umezindu-l cu apă„, a concluzionat Tudor Ciuhodaru, pentru sursa menționată mai sus.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor