STENOGRAME. Cum negocia deputatul Coman şpaga: Porc şi Jivă (Chivas) de 12 ani pentru partidul lui Voiculescu

Referatul DNA prin care se cere arestarea preventivă a deputatului PC Gheorghe Coman conţine stenogramele unor interceptări în care Coman justifica şpaga pe care o cerea prin faptul că trebuie să plătească mesele pentru liderii PC veniţi în vizită la Buzău. Astfel, în stenograme apar numele lui Dan Voiculescu şi a doi miniştri, Daniel Constantin şi Maria Grapini.

20 dec. 2013, 10:31
STENOGRAME. Cum negocia deputatul Coman şpaga: Porc şi Jivă (Chivas) de 12 ani pentru partidul lui Voiculescu

Ca în fiecare judeţ, şi în Buzău posturile de conducere ale instituţiile publice au fost împărţite între partidele aflate la guvernare, după cum reiese dintr-o convorbire dintre Coman şi cel căruia i-a cerut şpaga pentru menţinerea în funcţie.

BC: Pă mine mă interesează postu meu! Deci postu meu ţine de tine! Bun!
CG: Am făcut altă şmecherie, i l-am dat lu PSD şi io mi-am luat Electrica. Care-i problema?
BC: (înjură – n.n) Nu, mă! Postu meu, io vorbesc de mine, mă!
CG: Da. deci la ora actuală, ţine de mine.
BC: Bun! Aşa…
CG: …tu… poţi să întrebi pă cine vrei tu…
BC: Ca să fiu şi io sigur că rămân pă funcţie, aşa cum am discutat de fiecare dată, la modul cel mai cinstit, trebuie să fac chestiile astea şi ţi-am zis că le fac.O dată să te ajut când ai nevoie, cum ai zis, şi te ajut…
CG: Da, da…

Negocierile pe şpagă au fost complicate şi a solicitat la maxim talentul de negociator al lui Coman. Acesta a invocat faptul că are nevoie de bani pentru a plăti mesele liderilor PC care au trecut prin judeţul Buzău, mese care presupun mare cheltuială.

COMAN GHEORGHE: Da mă uite acuma, vrei să-ţi spun ceva? Eu nu te mint pe tine, Cipriane, nu te mint şi nu am cum să te mint. Uite, realitatea că eu nu te mint pe tine…uite, eu acuma ca să fac alegerile astea şi oamenii care-i am acuma, oamenii care vin de la Bucureşti, în primul rând vine şi Voiculescu, atenţie, eu oamenii ăştia tre să-i ţin o noapte la hotel, nu pe toţi, oamenii ăştia cu mâncare cu tot mă costă o grămadă de bani. Pe mine conferinţa asta judeţeană mă costă, să nu exagerez, în jur la 300 de milioane! Nimeni nu mă ajută! Păi atunci, dacă n-am oameni să mă ajute şi pe mine cu ceva….nu mereu…când am nevoi, ce fac mă? Păi ăla zice…băi p…, tu ştii ce mi-a zis mie…am martori, eu nu vreau să spun acuma cine

COMAN GHEORGHE: Ce să treacă, unde să treacă frate că n-au bani, unde să …ce dracu vorbim aiurea? Băi Cipriane, şi-ţi mai spun şi altceva şi cu asta am…să-ţi spun…ăăă….ca la orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia…neinteligibil…şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapinni, tre să-i fac masă cu aia…eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie! Că mi-a cerut…bă da tu n-ai niciun director aici…acuma o să fie conferinţa mea judeţeană, o să zică, bă, unde mergem, ce facem…îţi dai seama combinaţii….ştii tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Şi zice bă, dar tu ce eşti vreun prost pe aici? Aia e…combinaţii grele pe care le ştii şi tu mai bine ca mine! Eu m-am dus aicea că aşa a fost, eu îmi bag p… în ei, chiar nu mă duceam dar am avut obligaţii, la partidul ăsta! Dacă era altul…

Deputatul nu a ezitat să-i amintească celui căruia i-a cerut şpaga că poate numi şi o altă persoană, mai ales că exista un alt candidat pentru post, ce avea marele atu de a fi fost coleg de facultate cu ministrul Agriculturii şi preşedintele PC, Daniel Constantin

COMAN GHEORGHE: Băi, eu pot să aduc pe altul, pot să aduc mâine! Să-ţi spun…realitatea, că nu…mi-a impus unul! I-am spus că eşti prietenul meu. Mi-a impus! Şi-ţi spun şi pe cine! Unul care a fost coleg de facultate cu Daniel. Ţi-am zis oare?

ALTE STENOGRAME INCENDIARE

RELAŢIA CU DOM’ PROFESOR, ATUUL LUI COMAN

CG: Io, tu ştii să-ţi spun? Io-ţi spun realitatea care, io sunt serios în primu’ rând, dacă mă trădează cineva, praf îl fac! Eu ce-am vorbit cu PROFESORUL, ăla nu e… Nu mai linge nimeni! Ăla-i ma, cel mai serios! Io, io cu PROFESORU’, nu discut cu altcineva!
CG: Io mi-am, io am şi locu’ meu în continuare de parlamentar. Peste trei ani…
BC: Ţi l-ai asigurat!
CG: Da bineînţeles, păi io ce-am bătut, mă? Io am bătut palma sută la sută! Io ştiu ce vorbesc! Da’ io trebuie să fac şi io treabă! Că dacă io nu fac treabă, ăştia zic ,,Bă, tu ce p..a mea faci aici?” Şi e mulţumiţi, ă, ce am făcut io la BUZĂU

NUMIRILE, NEGOCIATE CU DANIEL CONSTANTIN

BC: Ţi-a mai reproşat ceva, că mă ţii în funcţie şi n-am ajutat cu nimic?
CG: Nu, nu mi-a zis nici… Mi-a zis atuncea la-nceput ,,Bă, tu n-ai…” Ei mi-a zis aşa! DANIEL mi-a zis aşa! Şi mi-a zis, în primu’ rând mi-a zis, cum îi zice, secretaru’…, SCUTA(?)! Cică ,,domnule, da’ dumneata ţi-ai pus director!” – ,, Da!” ,,Pi şi ce vii la noi şi spui că nu ştiu ce? Pi hai să discutăm omeneşte! Nu, nu-ţi convin, schimbă-i mâine!” Aşa mi-a zis direct!

BANI PENTRU PARTID DE LA DESZĂPEZIRE
BC: Ce scoţi şi tu din deszăpezire, bagi în… Dacă vine deszăpezire, că n-a, nu ninge!
CG: N-a nins, nu iau nimica-n p..a mea! Nu… Ce dracu?

PORC ŞI WHISKY PENTRU PARTIDUL LUI VOICULESCU

CG: Şi în ianuarie, am o nevoie şi io. Nu io, partidul. În ianuarie fac o tabără d-asta politică, de-un porc.
BC: De-un porc? Din Ianuarie?
CG: Nu ştiu când. Acuma ştiu tot Cipriane, că se programează şcoala politică.

BCI: Eu, eu rămân, io rămân şi io-mi văd în continuare de treabă şi fac treburile astea două!
CG: Şi whisky, să nu uiţi whiskyul! (…) Fii atent! Da Jivă să fie! Am făcut socoteala…
BC: Jiva (CHIVAS – n.n) d-ăla de doişpe ani. (…) Când ai nevoie, când am nevoie te-ajut!

Preşedintele PC, Daniel Constantin, al cărui nume apare în stenogramele din referatul procurorilor DNA în cazul Coman, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că nimeni din conducerea partidului nu i-a cerut lui Gheorghe Coman „nici măcar un covrig” şi că este bine că instituţiile şi-au făcut datoria.

„Nimeni din conducerea PC nu i-a cerut lui Coman nici măcar un covrig. Este ruşinos ce a făcut şi confirmă concluzia la care ajunsesem şi noi: că e o persoană de o calitate îndoielnică. Din acest motiv, am şi refuzat să particip la alegerile la care mă invitase. Dar ce a putut să facă întrece orice închipuire. E bine că instituţiile abilitate şi-au făcut datoria”, a declarat Daniel Constantin, care este şi ministrul Agriculturii.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală față de COMAN GHEORGHE, deputat şi președinte al organizației județene Buzău a PC, se arată într-un comunicat al DNA. Potrivit rechizitoriului, parlamentarul i-a cerut unei persoane din conducerea DSVSA Buzău să plătească peste 3.000 de lei în schimbul menținerii acestuia în funcția publică respectivă. Coman a fost prins în flagrant când primea suma cerută, dar, la intervenția procurorilor, Gheorghe Coman a fugit. La scrut timp, deputatul PC a fost prins în judeţul Prahova.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada noiembrie – decembrie 2013, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere deținută în cadrul partidului din care face parte, Gheorghe Coman a solicitat unui denunțător, persoană cu funcție de conducere în Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, în schimbul menținerii acestuia în funcția publică respectivă (care la nivel politic „revenea” partidului respectiv), diverse servicii, precum și remiterea unor foloase materiale necuvenite. Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formațiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău.

În perioada 9 – 16 decembrie 2013, în același context, Gheorghe Coman i-a solicitat denunțătorului să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferentă evenimentului organizat la data de 14 decembrie 2013, în municipiul Buzău, cu ocazia conferinței având ca scop alegerea conducerii județene a respectivei formațiuni politice (eveniment la care a și fost reînvestit în funcția de președinte), respectiv suma de 3.140 lei. Această sumă a fost primită de deputatul Coman Gheorghe la data de 18 decembrie 2013, în scopul mai sus menționat, fiind surprins în flagrant de procurorii anticorupție. La intervenția procurorilor, deputatul PC Gheorghe Coman a fugit cu autoturismul în care se afla în momentul infracțiunii flagrante, sustrăgându-se urmăririi penale.

Joi după-amiază, Gheorghe Coman a fost prins de poliţie în judeţul Prahova şi va fi dus la audieri la DNA Ploieşti, informează Mediafax.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. În data de 14 decembrie, Gheorghe Coman a fost ales preşedinte al filialei PC Buzău.