Cum ni se fură banii de pe carduri? Metoda ingenioasă găsită de hackerii români. Care este modul în care te poți proteja

Hackerii sunt din ce în ce mai pricepuți în a găsi metode prin care să ne fure banii de pe card. Care sunt metodele prin care putem să ne protejăm de astfel de fraude.

16 mart. 2023, 23:42
Cum ni se fură banii de pe carduri? Metoda ingenioasă găsită de hackerii români. Care este modul în care te poți proteja

Metoda ingenioasă prin care hackeri ne fură banii de pe carduri. Șefii de la Investigații Criminale au avertizat cu privire la faptul că hackerii români au dezvoltat cel mai performant dispozitiv de clonat carduri. Un astfel de aparat poate fi montat pe bancomate, dar și pe aparatele care folosesc plata cu cardul. Acesta se vinde pe piața neagră și are un preț de câteva zeci de mii de euro.

Citește și: Se schimbă banii. Ministrul de Finanţe a anunţat când va trece România la moneda euro

Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei, infractorii cibernetici au devenit din ce în ce mai profesioniști, iar aparatura lor este și ea mult mai performantă. Este deja foarte bine cunoscut faptul că românii sunt extrem de talentați în ceea ce privește domeniul IT, iar o bună parte dintre ei sunt racolați de rețelele criminale.

„Modele inventate, patentate ca să zicem așa, chiar și de infractorii de la noi. Avem IT-iști destul de buni, care își folosesc cunoștințele într-un mod să zicem ilicit. Device-urile respective sunt destul de greu de detectat”, a declarat Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale.

De cele mai multe ori, dispozitivele care îți pot copia cardul sunt montate peste fanta pe care întoarcem cardul si peste sau sub tastatura pe care o folosim sa introducem codul PIN. O astfel de aparatură ajunge să coste până la 30.000 de euro.

„De cele mai multe ori, aceste dispozitive vin atașate și cu camere, în așa fel încât să poată observa și PIN-ul”, a declarat Silviu Stahie, expert în securitate informatică.

Cum fură hackerii banii de pe carduri

Până de curând astfel de aparaturi erau montate și ascunse doar în bancomate, însă acum acesta au ajuns în punctul în pot fi montate chiar și în stațiile peco sau pe aparatele de la care ne cumpărăm răcoritoare sau sandvișuri.

„Nu există bancomate pe care nu pot fi montate device-urile acestea. De obicei ele sunt create să se adapteze la orice sistem electronic de plată”, a declarat Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale.

Pentru a evita astfel de situații nefericite, specialiștii recomandă să nu folosim aparate la care se vede că s-ar fi umblat.

„Este un mecanism de protecție foarte ușor pe care oricine îl poate folosi și anume tragi un pic să vezi dacă este într-adevăr fanta adevărată”, a declarat Silviu Stahie, expert în securitate informatică.

Această problemă este extrem de larg răspândită, iar băncile sunt conștiente de ea, motiv pentru care încearcă să își protejeze bancomatele prin supraveghere video sau prin pază.

„Ca măsuri asigurăm securitatea 24/24 și monitorizarea aparatelor noastre, fie că e vorba de bancomate, fie că e vorba de automate bancare sau aparate de schimb valutar”, a declarat Cătălin Ioniță, reprezentant bancă.

Hoții sunt la rândul lor conștienți de acest lucru, așadar caută constant metode prin care să fure datele clienților. Specialiștii în securitate recomandă ca, în cazul în care sesizăm că ne sunt retrase diverse sume de bani să blocăm de urgenţă cardul bancar și să anunțăm atât banca, cât și poliția.

Citește și: Vouchere sociale 2023. Veste bună pentru milioane de români, banii intră pe card înainte de Paşte