Cum petrec românii de 1 decembrie. Ziua Naţională a României, sărbătorită o petrecere autentică: pomana porcului, muzică populară şi multă voie bună VIDEO

Una dintre cele mai mari petreceri tradiţionale a fost organizată de 1 decembrie, la Pecica, în judeţul Arad. Traian Igaş, fostul ministru de Interne, a tăiat 10 porci pentru cea mai mare pomană a porcului de ziua națională. Treaba e în toi acolo şi cu toții au intrat în atmosfera de sărbătoare.

01 dec. 2021, 10:56

Cum petrec românii de 1 decembrie. Puşi pe şotii, oamenii se simt bine, ca într-o mare familie, la pomana porcului. Fostul ministru de Interne, Traian Igaş, a fost cel care a dat tonul la muncă, dar şi la distracţie.

„La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a spus Traian Igaş, în direct la România Tv.

Deja 10 porci au fost sacrificaţi. Unii dintre copii au văzut prima oară ce implică tradiţia şi, în joacă, i-au botezat pe grăsuni.

„Ăsta e Ninel! Ai văzut ce ai păţit, Ninele? Te-a tăiat! Acum ce să-ţi fac”, a spus Tudor, un băieţel venit în straie populare la pomana porcului.

Traian Igaş a povestit că organizează de Ziua Naţională a României o petrecere autentică.

„La tăiere a participat părintele paroh din Secusigiu. Vine în fiecare an, sunt prietenii noştri. Sunt alături de noi, de românii de pretutindeni”, a spus Traian Igaş.

„Noi am tăiat 10 porci, dar părintele a venit cu un purceluş să-l facem la rotisor. Au şi prietenii mei de la Vulcan, din Braşov, care au ţinut şi de data asta să fie alături de noi. Mai târziu o să vină şi alţi colegi de la Braşov să-i ajute să facă preparate speciale”, a adăugat el.

La chef au venit zeci de cântăreţi de muzică populară, printre care şi Lorena.

„Facem galerie cu Vali Doagă! Cântâm porcului. I-am tăiat urechea! Aţi văzut? La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România TV!, a spus Lorena.

În ultimii doi ani, pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări în viaţa oamenilor.- Cu toate acestea, de 1 Decembrie, românii celebrează Ziua Naţională cu aceeaşi bucurie. Merg la parada de 1 Decembrie, se întâlnesc şi petrec româneşte şi se bucură de tradiţii.

Citeşte şi: Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire

Cum petrec românii de 1 decembrie în pandemie. Care sunt activităţile preferate

Românii pot participa la paradele militare de 1 Decembrie, unde se pot bucura ca în fiecare an de tehnica şi personalul militar. Chiar dacă este încă pandemie, românii pot ridica steagul în cinstea acestei zile în cadrul paradelor militare, fără să prezinte certificatul verde, după cum a spus Raed Arafat încă de duminică, potrivit Mediafax.

O masă tradiţională cu familia

Mâncarea specifică de 1 Decembrie este fasolea cu ciolan, însă românii sunt gurmanzi, iar atunci când vine vorba de sărbătoarea naţională, îşi umple mesele cu mâncare tradiţională diversă şi invită rudele să petreacă împreună. Aceasta este o activitate plăcută, prin care românii sărbătoresc Marea Unire.

Românii preferă plimbările de 1 Decembrie

Oraşul care are o semnificație foarte importantă pentru români, în ceea ce priveşte Marea Unire, este Alba Iulia. Aici a avut loc Marea Adunare Naţională şi a fost convocată de către Marele Sfat Naţional Român, prin Consiliul Naţional Român Central de la Arad, la care au participat 1228 de deputaţi pentru a vota Rezoluţia de la Alba Iulia. Prin aceasta se pecetluia Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Marea Adunare Naţională a avut loc în Sala Cazinoului din Alba Iulia.

În acest oraş se organizează anual, de 1 Decembrie, numeroase evenimente militare, istorice, religioase pentru a celebra Marea Unire. Ziua Naţională este cel mai potrivit moment pentru a vizita Alba Iulia.

Unirea de la 1 decembrie 1918 este celebrată ca Ziua Naţională a României din 1990.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, mesaj pentru români de 1 Decembrie: „Va rămâne pentru totdeauna drept ziua triumfului idealului național: unitatea”