Cum poate deveni România o ţară de succes. Soluţiile oferite de un expert de la Harvard

James Robinson, specialist în economie şi ştiinţe politice la Universitatea americană Harvard, le-a povestit studenţilor şi profesorilor din Cluj despre provocările la care România trebuie să facă faţă ca să evolueze.

25 iun. 2014, 10:41
Cum poate deveni România o ţară de succes. Soluţiile oferite de un expert de la Harvard

Pe baza studiilor sale făcute pe numeroase state ale lumii, profesorul James Robinson a explicat de ce unele ţări au succes, iar alte sunt în declin, potrivit adevarul.ro. Pe scurt, spune universitarul, „regulile şi instituţiile din viaţa economică şi politică sunt cauzele. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia nu are nicio legătură cu geografia, resursele naturale, valorile ori culturile, ci cu faptul că, din punct de vedere istoric, sunt două societăţi diferite cu instituţii şi reguli diferite„.

Potrivit profesorului Robinson, societatea engleză s-a dezvoltat mult în epoca modernă şi a creat instituţii de tip incluziv, adică instituţii care au susţinut puternic investiţiile şi au creat oportunităţi pentru dezvoltare, fapt care a contribuit esenţial la evoluţia economică a ţării. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu România.

Aici, lucrurile au stat altfel, pentru că ţara s-a aflat sub influenţa Imperiului Otoman. Acesta a înfiinţat instituţii exclusive, care nu au creat oportunităţi de dezvoltare (n.r. – aşa cum s-a întâmplat în Vest). O altă perioadă nefastă a fost cea comunistă. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia sau SUA este moştenirea istorică diferită. Structura instituţiiilor din Anglia faţă de România a fost una diferită. Ce ar trebui să facă România? Să-şi schimbe instituţiile publice, dacă vrea schimbarea!„, a spus James Robinson.