Cum pot contribui anticorpii monoclonali la reducerea riscurilor asociate infecției cu COVID-19 la pacienții care au imunitate scăzută

Anticorpii monoclonali sunt recomandați persoanelor cu imunitate compromisă din cauza afecțiunilor hematologice, cum ar fi leucemia limfocitară cronică sau alte afecțiuni oncologice.
Filip Stan
03 dec. 2021, 17:19
Cum pot contribui anticorpii monoclonali la reducerea riscurilor asociate infecției cu COVID-19 la pacienții care au imunitate scăzută

Acest tratament substituie un răspuns imun pe care pacienții cu imunosupresie nu îl obțin în urma vaccinării anti-COVID sau a trecerii prin boală, a declarat conferențiar doctor Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, într-un interviu recent.

„Din punct de vedere hematologic, există o serie de pacienți care au afecțiuni cronice. Acestea sunt și cele mai frecvente afecțiuni onco-hematologice care afectează celulele care răspund de imunitate. Astfel, acești pacienți au deja un grad de imunosupresie. Pe lângă acești pacienți, care au diagnostic de limfoame maligne, leucemie limfocitară cronică și așa mai departe, există o categorie de pacienți care primesc și terapie specifică și care vor prezenta o accentuare a imunosupresiei”, explică medicul Horia Bumbea.

Acești pacienți nu dezvoltă imunitate suficientă nici în urma vaccinării și nici prin trecerea prin boală, adaugă specialistul. Mai mult, persoanele care primesc tratament cu imunosupresoare prezintă riscul de a avea un răspuns diminuat la vaccinare și în consecință să se imunizeze mai slab și după boală și după imunizare prin vaccinare.

Recomandare pentru pacienți cu imunitate compromisă: tratamentul cu anticorpi monoclonali

„Sunt puține studii definitivate, dar acestea confirmă această suspiciune a noastră și încadrarea din start a acestor pacienți cu riscul de a dezvolta un răspuns imunitar mai scăzut. Mă refer aici la un studiu privind leucemia limfocitară cronică, dezvoltat în Israel, prima țară care s-a vaccinat extrem de rapid, și de aceea și acești pacienți au putut să fie analizați într-un timp relativ scurt. Rezultatele acestui studiu, prezentate și la Congresul European de Hematologie, arată clar că pacienții cu leucemie limfocitară cronică au avut un răspuns imun diminuat, iar cei în tratament au răspuns și mai slab”, explică hematologul.

„În aceste cazuri, tratamentul cu acei anticorpi monoclonali direcționați împotriva proteinei spike, o altă categorie de anticorpi monoclonali față de cei utilizați în tratamentul acestor boli, și e o formă foarte bună de a oferi protecție organismelor care nu își pot genera un număr suficient de mare de anticorpi ca să aibă un răspuns adecvat la SARS-CoV-2 protecție. Acesta e rolul anicorpilor monoclonali, iar persoanele cu imunitate compromisă beneficiază pentru că anticorpii se substituie unui răspuns imun pe care acești pacienți nu îl au.

Acești anticorpi monoclonali sunt rezervați persoanelor cu infecția COVID și profilactic e indicat să se administreze și pacienților cu imunitate compromisă. Mă refer nu doar la cei cu afecțiuni hematologice, ci și la alți pacienți oncologici sau cei care au primit transplant de organe sau cei cu boli autoimune în tratament. Profilaxia este eficace prin faptul că pregătește organismul. Pacientul poate fi astfel imunizat în momentul în care vine în contact cu virusul. Astfel se scade riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19.”, mai spune medicul Horia Bumbea.

Avantajele profilaxiei față de administrarea în primele zile ale infectării

Întotdeauna, profilaxia este eficace prin faptul ca pregătește organismul pentru un rezultat negativ. În ceea ce privește administrarea profilactică, logica este simplă: pacientul să fie deja imunizat, să poată să aibă un răspuns imun în momentul în care vine în contact cu virusul și contractează această infecție. „Este, practic, un avantaj pentru că reușești să scazi riscul unei forme severe de boală și știm că uneori pacientul nu ajunge imediat la medic și dacă se pierde perioada optimă în care administrarea de anticorpi monoclonali este eficientă, atunci administrată prea târziu nu mai are același efect. Din acest punct de vedere este sigur ca administrarea profilactică are logică, deoarece acești anticorpi monoclonali au capacitatea de a induce un titlu suficient de mare de anticorpi protectivi pe o perioadă lungă de timp. Este vorba despre cel putin 6 luni din datele pe care le avem acum”, a declarat medicul Horia Bumbea.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost un simbol al scenei românești. Toți românii l-au prețuit...
Playtech.ro
Cum arată Cristiana Răduță la 48 de ani. Făcea furori în anii 2000, acum e de nerecunoscut
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Noua funcție WhatsApp care îți simplifică viața. Ai acces instant la date esențiale
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase