Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Condiţiile anunţate de Simona Bucura-Oprescu

Simona Bucura-Oprescu a dezvăluit că, în baza noii legi a pensiilor, românii vor putea să se pensioneze anticipat fără penalizare sau cu o penalizare redusă.

10 apr. 2024, 22:38
Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Condiţiile anunţate de Simona Bucura-Oprescu
Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Condiţiile anunţate de Simona Bucura-Oprescu

Cum pot lua românii pensie anticipată fără penalizare. Ministra Muncii a expus două situaţii de pensionare anticipată, una fără penalizare şi una cu o penalizare redusă. „Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3.

Citeşte şi: E vestea momentului despre pensii. Simona Bucura Oprescu: „Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege”

În primul caz, este vorba de om pensionare anticipată sub condiţia unui stagiu de cotizare de 40 de ani: „Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești un bărbat a cărui vârstă pentru pensia limită de vârstă în sistemul public este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți să ieși la pensie la 60 de ani fără nicio penalizare, cu toate drepturile”.

Al doilea caz impică o pensionare fără stagiul complet de cotizare: „De asemenea, pentru pensia anticipată, penalizarea, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți să ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege (263/2010) la o penalizare de 24% cât e pe noua lege”.

Citeşte şi: Termenul pentru completarea stagiului de cotizare pentru pensie a fost prelungit. Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă

„Anii sub 25 de ani de cotizare nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai afirmat recent Simona Bucura-Oprescu.