Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Prețurile la gaze pot scădea dacă sunt îndeplinite trei condiții, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Care sunt aceste condiții și de cine depinde asigurarea lor?
Irina Dumitrescu
10 sept. 2024, 19:58
Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Președintele AEI, susține că pentru scăderea prețurilor la gaze sunt necesare trei măsuri-cheie. De fapt, e vorba de trei condiții care ar trebui îndeplinite: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, intensificarea concurenței pe piață și reducerea fiscalității, afirmă Chisăliță, citat de capital.ro.

”Există doar trei modalităţi care pot aduce preţuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii  – transport, distribuţie şi înmagazinare -, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii. Nu există tarife mici atunci când costurile unitare sunt mari”, spune specialistul.

Citește și Măsurile Guvernului au funcţionat. Economia României a crescut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În același context, Chisăliță vorbește despre ”investiţiile ineficiente” care ar afecta, și ele, prețurile gazelor. „Investiţiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naţionale şi instituţii de stat şi din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani, adaugă continuu costuri, fără a crea şi premisa de noi venituri, ceea ce conduce la creşterea costurilor unitare şi implicit a tarifelor şi a preţurilor la gaze”, explică președintele AEI.

Dumitru Chisăliță consideră că este necesară schimbarea metodologiei de tarifare, pentru a reflecta centrele de costuri la nivelul localităților și pentru a evita subvențiile încrucișate sau socializarea costurilor, așa cum se întâmplă în prezent. „Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza ‘din pix’, aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile. Importuri la care nu se pot stabili ‘din pix’ preţurile şi care, în lipsa concurenţei, vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”, explică specialistul.

Citește și BNR dezvăluie adevărul despre aurul României la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

Președintele AEI subliniază și importanța intensificării concurenței între furnizori, care ar trebui să ofere, mereu, cele mai mici prețuri disponibile pe piață.

„Preţurile reglementate sunt natural mai mari decât preţurile din piaţa liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare faţă de evoluţia pieţii en gros, transferând toate riscurile şi costurile consumatorului”, mai precizează Chisăliță.

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Loto Grecia, jocul care i-a înnebunit pe români. Cum se joacă, de fapt, și ce câștiguri sunt. Loteria de la Atena are extrageri la fiecare 5 minute
Capital.ro
Mașinile pentru care nu mai trebuie ITP. Șoferii scapă de obligație de la 1 ianuarie
Playtech.ro
A MURIT, la București, sub ochii a sute de oameni! Momentul când bărbatul se prăbușește în mijlocul mulțimii
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trecerea la Ora de Iarnă 2024. Se dă ceasul înapoi pe 3 noiembrie
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Sărbătorile de iarnă vor aduce prețuri mai ridicate la carne, fructe și legume
MediaFlux
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche biserică creștină cunoscută: unde a fost descoperită