Cum poţi afla dacă eşti pe „lista neagră” la Recensământ 2022 după autorecenzare. Amenzile pot ajunge până la 3.000 lei

Circa 2 milioane de români sunt pe "lista neagră" chiar dacă s-au autorecenzat. În urma verificărilor, chestionarele lor au fost invalidate după ce s-a constatat că au fost completate incomplet sau incorect.

19 iun. 2022, 08:13
Cum poţi afla dacă eşti pe „lista neagră” la Recensământ 2022 după autorecenzare. Amenzile pot ajunge până la 3.000 lei

Aproximativ două milioane de chestionare de la Recensământ 2022, dintre cele 11 milioane completate online în etapa de autorecenzare, au fost invalidate pentru că fie nu au fost completate corect, fie erau incomplete. Aceste persoane figurează ca fiind nerecenzate.

Cei de la Institutul Naţional de Statistică spun că nu există o altă variantă şi recunosc că a existat o scăpare în realizarea platformei Recensământ 2022, în sensul că aceasta nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete.

Citește și Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022

Recensământ 2022. Cum poți verifica dacă autorecenzarea s-a făcut cu succes

AICI 

puteți verifica dacă autorecenzarea efectuată de o anumită persoană a fost realizată cu succes, sub forma unei dovezi de auto-recenzare.

Tot ce trebuie să faci este să introduceţi CNP în căsuţa de mai jos şi codul din imagine. Veţi primi mesajul corespunzător care este şi dovada de care aveţi nevoie pentru o zi liberă de la locul de muncă.

Citește și: Recensământ 2022. Peste 11 milioane de români au completat chestionarele. Ce amenzi riscă românii care refuză să-şi dea datele

În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de exemplu) ori pentru alte persoane.

Persoanele care figurează ca nerecenzate trebuie să primească vizita recenzorilor în următoarea lună, căci recenzarea se va încheia la 17 iulie 2022.

Recensământ 2022. Cum se desfășoară interviul față în față, cât durează și cum îi recunoașteți pe recenzorii care se prezintă la locuințele voastre

Etapa interviului față în față, destinată celor care nu s-au autorecenzat online, se va încheia pe 17 iulie. Cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Recenzorii care vor veni acasă adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.

Interviul față în față se va ține la locuința persoanei recenzate. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația, atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021.

Recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.

Milioane de români, pe „lista neagră” după ce s-au autorecenzat. Cum pot scăpa de amendă de 3.000 lei

Refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. În plus, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților ce țin de recensământ va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.