Ai luat o amendă de circulație și consideri că nu este corectă? O poți contesta în instanță. Iată ce pași trebuie să urmezi.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/02/amenda-soferi.jpg)
Șoferii care comit abateri de la Codul Rutier sunt, în cele mai multe cazuri, sancționați cu amendă de circulație. În unele cazuri, persoanele sanționate de polițiști consideră că sancțiunea este prea mare pentru greșeala comisă, fie că este abuzivă. Soluția în acest caz este contestarea amenzii.
Cum poți contesta o amendă de circulație
Dacă vă consideraâi nedreptățiți de o amendă de circulație primită, aveți posibilitatea de la contesta amenda în instanță în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal.
Trebuie depus un dosar de contestație în instanță la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în atâtea exemplare câte părți sunt, plus un exemplar pentru instanță. Toate documentele de la dosar trebuie să fie în limba română, potrivit newsweek.ro.
Dosarul trebuie să conțină:
- Contestația, o scurtă relatare despre cum s-au petrecut evenimentele cu referire la prevederi din lege, precum și o serie de documente în dublu exempla
Copie după procesul-verbal al contravenției;
Dovada achitării taxei judiciare de timbru (20 lei);
Memoriu contra Polițistului dacă se consider necesar;
Alte documente justificative.
după depunerea contestației, judecătoria va fixa termen de judecată, care nu va depăși 30 de zile, și va dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat sancțiunea, a martorilor indicați în procesul-verbal sau în plângere, precum și a oricăror alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei.
Dacă decizia judecătoriei nu ne mulțumește, se poate ataca decizia cu apel la Tribunal.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20