Cum poţi face bani din imobiliare pe timp de criză

Criza financiară, real motiv de supărare pentru unii, poate fi o perioadă aducătoare de profit pentru alţii, care au ceva bani şi vor să investească în imobiliare.

23 ian. 2013, 07:17
Cum poţi face bani din imobiliare pe timp de criză

Unul dintre cele mai afectate domenii de criza financiară, domeniul imobiliar, poate genera un profit consistent peroanelor care deţin bani cash, au ceva informaţii derspre piaţă şi au puterea luării deciziilor rapide. „Ca şi înainte de criza financiară şi acum există o categorie de investitori care au targetat speculaţiile imobiliare, respectiv, investiţii pe termen scurt cu un randament mare al investiţiei” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Sandu, director al agenţiei imobiliare MediaCity.

Pentru a jongla pe piaţa imobiliară astfel încât să existe un oarecare profit, este necesară o sumă de zeci de mii de euro, cash, întrucât deciziile pot fi luate în foarte scurt timp, poate în câteva zeci de minute.

Apartamente cu chirie

Cei care nu vor să aibă bătăi de cap, dar vor să aibă de pe urma banilor un profit mai mare decât dacă ar depune banii într-un cont la bancă, pot opta pentru cumpărarea câtorva apartamente pe care apoi să le închirieze.

„Cea mai sigură şi mai lipsită de bătaie de cap poate fi achiziţionarea în vederea închirierii, care aduce un randament de 5-8% pe an. Scăzând impozitele şi cheltuielile, acest gen de investiţie generează un randament cu până la 50% faţă de randamentele depozitelor bancare” a precizat Andrei Sandu.

Spre exemplu, trei apartamente în Bucureşti pot aduce un venit garantat de 1000 de euro. „Suma de 100.000 de euro poate fi suficientă pentru achiziţionarea chiar şi a trei proprietăţi imobiliare, ceea ce ar putea asigura un venit lunar din închiriere de 700-750 de euro/lună în marile oraşe sau chiar mai mult, până spre 1.000 de euro în Capitală” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Crainic, marketing manager la imobiliare.ro.

Vânători de apartamente executate silit

O altă idee de făcut bani pe timp de criză din domeniul imobiliar ar putea fi aceea de cumpărare de proprietăţi executate silit, indiferent că sunt case, terenzuri sau apartamente. „Cel mai adesea acest gen de investiţii sunt purtătoare de risc şi de bătaie de cap, mai mult decat investiţiile pe termen mediu, sau decat investiţiile generatoare de randament anual, în vederea închirierii. În această categorie ar intra investiţia în vederea revânzării imediate a anumitor proprietăţi executate silit” a spus Andrei Sandu.

Proprietăţile executate silit pot fi cumpărate în urma licitaţiilor la sume mult mai mici faţă de preţul pieţei. „Achiziţionarea unui apartament executat silit poate fi materializată la un preţ cu minim 25% sub preţul mediu actual sau chiar mai jos” a precizat Daniel Crainic.

O altă posibilitate ar fi aceea de a urmări anunţurile imobiliare şi de a identifica acei proprietari care sunt presaţi de anumite motive să vândă aproape cu orice preţ.

„De asemenea, cumpărarea de apartamente de la proprietari lasă loc pentru o marjă de negociere importantă” a mai spus reprezentantul imobiliare.ro. Cu puţin sau mai mult noroc apartamentul poate fi revândut generând astfel un profit de câteva mii de euro.

Pe lângă noroc, micul investitor trebuie să aibă şi alte calităţi. „Pentru cele două genuri de investiţii de mai sus este necesară o implicare zilnică în dinamica pieţei, pentru a avea acces la informaţie şi a putea lua decizii rapide” a amintit directorul Media City.

Cumpără apartamente nerenovate

O altă posibilitate de a face bani din domeniul imobiliar este aceea de a cumpăra apartamente nerenovate şi de a le revinde. „Cumpărarea unor apartamente situate în zone mai bune, dar nemodernizate, renovarea lor şi apoi scoaterea spre vânzare poate genera de asemenea profit” a concluzionat Daniel Crainic.