Cum poţi să beneficiezi de pensie de boală fără să fi lucrat nici măcar o zi

Cei care își pierd capacitatea de muncă de tineri pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe lună chiar dacă nu au cotizat niciodată la sistemul de pensii. Este suficient să încheie un contract și să plătească 252 de lei o singură lună. După ce obțin calitatea de asigurat, pot beneficia de pensia minimă garantată de stat. Evident, trebuie și să îndeplinească toate condițiile de boală cerute de lege.
Iulian Tudor
26 iun. 2014, 10:48
Cum poţi să beneficiezi de pensie de boală fără să fi lucrat nici măcar o zi

Persoanele care nu au lucrat deloc, dar care se îmbolnăvesc și nu pot activa pe piața muncii se pot pensiona pe caz de boală plătind o singură rată la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, pe bază de contract, suma pe care trebuie să o achite pentru a avea calitatea de asigurat, scrie gds.ro. Dacă și îndeplinesc toate condițiile medicale cerute de lege pentru pensia de invaliditate, atunci astfel de persoane care nu au muncit niciodată pot primi un venit minim de la stat pe toată perioada vieții. Asemenea persoane se asigură la CJP, iar după aceea beneficiază de o pensie minimă de 350 de lei, chiar dacă nu au lucrat niciodată.

Citeşte şi Cum afli cât mai ai până ieşi la pensie şi câţi bani o să primeşti

Cum este posibil așa ceva? În 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. Un articol din acea lege obliga persoanele care se îmbolnăveau și își pierdeau capacitatea de muncă să aibă un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurărilor sociale (la pensii). „Dacă persoana care avea vârsta până la 20 de ani se îmbolnăvea, atunci avea nevoie de un stagiu minim de cotizare de un an. O persoană cu vârsta între 45 și 49 de ani avea nevoie de un stagiu de cotizare de 20 de ani. Prin decizia Curții Constituționale din iunie 2012 s-au declarat ca fiind neconstituționale dispozițiile articolului 73, alin 1) și articolului 74 din Legea nr. 263. Astfel, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate în funcție de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată. Deci nu s-a mai impus un minim necesar. Anterior acestei decizii, deși aveau aviz favorabil de încadrare în grad de invaliditate, respectivele persoane nu puteau beneficia de pensie de invaliditate”, a declarat Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, care a mai spus, metaforic vorbind, că „boala nu te întreabă câți ani ai muncit înainte…”.

Citeşte şi SCANDALOS. Suferă de o boală RARĂ şi primeste o pensie de 1 LEU

Care sunt pașii de urmat

Persoana care nu a lucrat nici măcar o zi în viață, dar care s-a îmbolnăvit trebuie să încheie un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Dolj, potrivit legii. Orice persoană care încheie acel contract trebuie să plătească cel puțin o lună suma stabilită de lege pentru a avea calitatea de asigurat. Adică, se cotizează cu o sumă minimă de 252 de lei pe lună, calculată la un venit potențial de 804 lei (contribuția este de 31,3% din venit, iar venitul minim la care se aplică procentul respectiv reprezintă 35% din câștigul salarial mediu brut pe țară care a stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2014).
După ce a devenit asigurat, nu contează câte luni sau câți ani cotizează la sistemul de pensii pe bază de contract, ci persoana respectivă va beneficia de o pensie minimă pe caz de boală de 350 de lei pe lună, pe care tot statul a stabilit-o ca fiind pensia minimă pe țară. Directoarea CJP Dolj a explicat că există astfel de persoane care s-au asigurat pentru o lună, două, trei și care beneficiază de pensie de invaliditate, ca urmare a cotizării la asigurările sociale, fie și pentru o scurtă perioadă de timp. Dar pentru a beneficia de acest venit minim de 350 de lei pe lună, persoana în cauză nu trebuie doar să încheie un contract cu Casa de Pensii și să achite minimum o lună suma de 252 de lei, ci trebuie ca dosarul medical să fie în regulă, deci să fie îndeplinite condițiile încadrării în grad de invaliditate.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile