COD RUTIER: Cum poţi să circuli dacă ţi-a fost suspendat permisul de conducere. Ce trebuie să faci

COD RUTIER: Legislaţia din România le permite şoferilor să circule pe drumurile publice cu permisul de conducere şi cu actele maşinii. Dacă permisul ţi-a fost suspendat ţi se poate elibera o dovadă, cu care poţi circula timp de 15 zile. Însă depinde de abaterea pe care ai săvârşit-o. Iată tot ce trebuie să ştii despre cazul în care ai permisul de conducere suspendat.

05 mai 2014, 09:50
COD RUTIER: Cum poţi să circuli dacă ţi-a fost suspendat permisul de conducere. Ce trebuie să faci

COD RUTIER: Ai fost prins băut la volan, ai mers cu o maşină care nu este înregistrată sau ai apăsat prea tare pe pedala de acceleraţie, scrie cugetliber.ro.  Aceste cazuri, dar şi multe altele, te pot lăsa pieton chiar şi pentru 90 de zile. În unele situaţii, poliţistul rutier îţi poate da o dovadă, cu care poţi circula 15 zile de la data săvârşirii abaterii. Apoi, trebuie să te conformezi legii şi să nu te mai urci la volan. Iată care sunt cazurile în care dovada elibe-rată este fără drept de circulaţie.

Citeşte şi Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, a fost DEMIS VIDEO

COD RUTIER: Ce se întâmplă dacă ai participat la „liniuţe”

În cazul în care dovada eliberată de poliţistul rutier este fără drept de circulaţie nu ai altceva de făcut decât să încui maşina şi să pleci pe jos, pentru că din acel moment începe perioada de suspendare.

Printre cazurile de abateri sau infracţiuni săvârşite pentru care nu primeşti dovadă cu drept de circulaţie se numără punerea în circulaţie a unei maşini neînma-triculate sau neînregistrate sau cu număr fals, conducerea sub influ-enţa băuturilor alcoolice, refuzul de recoltare a probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, părăsirea locului accidentului, conducerea maşinii care are defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau când semnalele sunt în funcţiune, depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi organizarea sau par-ticiparea la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Citeşte şi COD RUTIER: Cum obţii mai repede permisul dacă ţi-a fost suspendat

COD RUTIER: Ce păţeşti dacă nu predai permisul

Dacă, însă, abaterea nu face parte din categoriile mai sus menţionate, omul legii îţi va da o dovadă cu care poţi circula 15 zile, însă îţi va reţine permisul de conducere. Dacă nu ai permisul la tine, trebuie să te prezinţi în termen de cinci zile la sediul Serviciului Rutier pentru a preda permisul. În cazul în care nu te conformezi şi nu predai permisul în cinci zile, perioada de suspendare se va majora cu încă 30 de zile.

COD RUTIER: „N-am avut timp să ridic permisul”

După terminarea perioadei de suspendare a permisului trebuie să te prezinţi la Serviciul Rutier pentru a-ţi lua permisul înapoi. Dacă începi să circuli însă şi din diverse motive nu ţi-ai luat documentul înapoi şi eşti prins de rutierişti, în baza de date vei figura în regulă, însă te poţi alege cu o amendă pentru că nu ai avut actul la tine.