Cum poţi să scapi de amenda pentru parcare neregulamentară. În cât timp se prescrie contravenţia

Amenzile de parcare sunt o realitate cu care mulți șoferi se confruntă, fie pentru că au parcat neregulamentar, fie pentru că nu au achitat taxa de parcare impusă de autoritățile locale. Aceste sancțiuni pot varia în funcție de oraș și de gravitatea abaterii, însă mulți conducători auto nu știu ce se întâmplă dacă ignoră plata acestora.
Mircea Filipescu
08 sept. 2024, 07:37
Cum poţi să scapi de amenda pentru parcare neregulamentară. În cât timp se prescrie contravenţia

Amenzile de parcare sunt, în general, aplicate de Poliția Locală, responsabilă de supravegherea locurilor de parcare și de verificarea respectării reglementărilor locale. În cazul în care un șofer parchează neregulamentar sau nu achită taxa de parcare, acesta poate primi o amendă. De asemenea, și Poliția Rutieră poate aplica sancțiuni pentru parcare neregulamentară.

De exemplu, în București, tariful de parcare este de 5 lei pe oră, iar amenda pentru neplata acestei taxe este de 200 de lei, potrivit Promotor. La Iași, amenzile pentru neplata parcării sunt mai severe, variind între 1.000 și 2.000 de lei, în timp ce la Cluj acestea se situează între 200 și 400 de lei, în funcție de zona și timpul de parcare.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de Poliția Rutieră, acestea pot ajunge până la 495 de lei, în funcție de gravitatea abaterii, fiind calculate în funcție de punctele de amendă.

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare

Neplata unei amenzi de parcare nu trece neobservată. În cazul în care un șofer nu își achită amenda, aceasta este adăugată automat în istoricul fiscal local al proprietarului autovehiculului. Astfel, la momentul achitării impozitelor sau altor taxe locale, șoferul va fi informat despre sancțiunile neplătite și nu va putea finaliza plata datoriilor până când nu achită amenda de parcare.

Mai mult, dacă amenda nu este plătită, autoritățile locale pot solicita executarea silită. În acest caz, șoferul riscă poprirea conturilor bancare sau, în cazuri mai severe, scoaterea la licitație a bunurilor pentru a acoperi datoriile.

În cât timp se prescriu amenzile pentru parcare

Totuși, pentru cei care ignoră amenzile de parcare, există o șansă de a scăpa de plata acestora, întrucât sancțiunile se pot prescrie în anumite condiții. Conform legislației, amenzile contravenționale se prescriu în mai multe situații:

Orice sancțiune contravențională care nu a fost aplicată în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei se prescrie automat.

Dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu este comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii, sancțiunea se prescrie.

Dreptul statului de a solicita executarea silită a amenzilor contravenționale se prescrie după 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor aplicării sancțiunii.

Așadar, dacă autoritățile nu acționează în termenele legale, șoferii pot scăpa de plata amenzilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că neplata amenzilor este o soluție recomandată. În cazul unor sancțiuni repetate sau al unor datorii acumulate, autoritățile pot lua măsuri mai drastice, inclusiv blocarea conturilor bancare sau confiscarea bunurilor.

Citeşte şi: Ce riscă românii care îşi spală maşina în faţa blocului sau chiar în propria curte. Amenzile sunt usturătoare

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri