Ideea ingenioasă a unui român pentru a scăpa de facturi uriaşe la curent. Ideea bărbatului i-a inspirat şi pe vecini

Mihai Bledea trăieşte în Vadu Izei. În curtea gospodăriei are o moară veche de peste 100 de ani. Când oamenii din zonă n-au mai venit să măcine grâu şi porumb, maramureşeanul a transformat-o şi, cu ajutorul apei, o foloseşte ca să producă energie electrică.

20 oct. 2022, 09:25
Ideea ingenioasă a unui român pentru a scăpa de facturi uriaşe la curent. Ideea bărbatului i-a inspirat şi pe vecini

Mihai Bledea a găsit soluţia pentru a scăpa de facturi uriaşe la curent. În curtea gospodăriei sale are o moară de apă, iar acum produce curent electric cu ea.

„Moara, ca atare, datează de prin 1886 a fost adusă din partea austro-germană. Eu după ce m-am căsătorit am găsit actele cu instalaţia hidromecanică a moşului lui socru şi am dorit să am şi o moară”, a povestit Mihai Bledea, citat de observatornews.ro.

Citeşte şi: Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: „Vom genera o factură la nivel naţional, mult simplificată, pentru ca oricine să o poată citi”

Moara produce acum curent şi îl scuteşte de grija facturilor. Întreaga inginerie produce şapte kilowați, în timp ce gospodăria îi consumă doar patru. „Vreau să măresc capacitatea roţii, dimensiunea. Ar trebui să o fac undeva la doi metri şi ceva, până unde am cota 0, de la apă, să o poate învârte bine”, mai spune Mihai Bledea.

Ideea bărbatului i-a inspirat şi pe vecini. „Cred că toţi de acum încolo am putea să încercăm să facem acelaşi lucru, pentru că sunt toate scumpe”, este de părere un localnic.

Citeşte şi: SURSE Preţul energiei va fi reglementat, coaliţia a ajuns la un acord. De când ar urma să intre în vigoare măsura şi ce preţuri vor achita românii