Cum putem economisi combustibil. Sfaturile lui Titi Aur pentru șoferi după explozia prețurilor la carburanți

Conducerea defensivă ne ajută să economisim combustibil. Unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru economisire este programarea timpului de deplasare, susține fostul pilot de raliuri Titi Aur.

02 apr. 2022, 07:04
Cum putem economisi combustibil. Sfaturile lui Titi Aur pentru șoferi după explozia prețurilor la carburanți

Prețul carburanților a explodat în România în ultimele luni. Litrul de motorină și benzină se vinde cu peste 8 lei la pompă. În aceste condiții, Titi Aur a venit cu câteva sfaturi pentru șoferi, astfel încât să scoată mai puțini bani din buzunar pentru carburanți.

Citește și: Preţ benzină şi motorină. Cât a ajuns să coste litrul de carburant în benzinăriile din România

„Presiunea în cauciuri trebuie să fie presiunea corectă în anvelope. Dacă e mai mică sigur crește consumul, iar dacă e mai mare există riscul de a nu avea aderanță și discomfort”, a explicat pilotul, în cadrul unui interviu pentru „Vorbește Lumea”.

De asemenea, conducerea defensivă este unul dintre cele mai importante trucuri, spune Titi Aur. Potrivit acestuia, stilul de conducere poate să ducă chiar și la dublu consumul.

„Ți se pare că ai condus normal, doar că ai frânat inutil, ai accelerat inutil, ai crescut viteza prea mult, în loc să reduci cu frână de motor pui piciorul pe frână… aceste gesturi cresc consumul cu 15-20 de procente aproape pe nesimțite”, a mai explicat Titi Aur.

De altfel, Titi Aur, multiplu campion la automobilism, susținea și în trecut necesitatea introducerii în România a cursurilor de conducere defensivă, care educă şoferii să nu ajungă în situaţii limită şi care au dus, în străinătate, la reducerea numărului de accidente rutiere.

Și bagajele în plus pot duce la un consum mai mare. „Să nu cărăm bagaje în plus, să nu avem un portbagaj plin. (…) Orice greutate în plus va însemna un consum mai mare. (…) Orice sarcină în plus pe motor crește consumul și trebuie să facem echilibrul, conchide Titi Aur.