Cum putem trata şi preveni alergiile de primăvară

Prof. dr. Bradu Iamandesc, medic primar alergolog, a prezentat pentru RTV.NET cum putem preveni şi cel mai important cum se pot trata alergiile cauzate de polen.
Marilena Vili
10 apr. 2012, 05:16
Cum putem trata şi preveni alergiile de primăvară

Cum ne tratăm în cazul alergiilor la polen

Ceea ce este important să se ştie este că tratamentul se face cu medicamente luate pe cale orală din familia antihistaminicelor, în cazuri foarte severe, de exemplu la astm se poate lua şi cortizon, care se poate administra şi sub formă de injecţii. Dar, cel mai frecvent, tratamentele moderne includ aşa numiţii corticosteroizi inhalatori, adică o medicaţie cortizonică cu administrare locală sub formă de picături nazale, picături oculo conjunctivale, sau sub formă de inhalaţii în bronhii, în cazurile de astm bronşic”, recomandă profesorul Iamandescu.
 
Tratamentul poate să ducă la dispariţia sau atenuarea acestor manifestări, însă bolnavul nu va fi vindecat definitiv. Aceste manifestări pot dura până la 70, 80 de ani.
 
„Important este că există o metodă prin care se poate vindeca, dacă bolnavul va face timp de cel puţin 3 ani de zile, cu pauze în sezonul cald, un tratament denumit pe vremuri desensibilizare specifică la polen, acum numindu-se imunoterapia specifică cu alergen. Metoda se aseamănă cu o vaccinare, dar cu o imunizare care se produce în mod progresiv, pornind cu doze foarte mici (de alergen, ci nu de microbi!), care cresc până la un anumit nivel care este suficient să stimuleze imunitatea. Acest tratament reuşeşte, după 3, 4 sau chiar 5 ani să vindece pacientul. Metoda se foloseşte cu extracte alergenice orale şi sub formă de injecţii”, precizează alergologul.
 
Pentru copii au fost concepute şi doze care se pot administra oral, sublingual, care sunt extrem de comod de administrat, fiind la fel de eficiente precum extractele injectabile.
 
Cum putem preveni alergia
 
„Pentru a preveni aceste alergii se pot planifica concedii, în special pe litoral, deoarece polenul este pus la pământ de razele ultraviolete. Se poate planifica concediul în lunile în care este maximă concentraţie a polenului”, recomandă medicul.
 
Potrivit acestuia, în alte ţări se specifică la buletinul meteorologic, vara, şi concentraţia de polen.
 
„În Germania a fost de curând un val masiv de polen, iar copii şi persoanele alergice la polen erau sfătuiţi să stea în casă”, ne-a povestit medicul.
 
Unele dintre metodele de prevenire cele mai importante şi cele mai la îndemână sunt acelea prin care se limitează plimbările şi mai ales alergarea în timpul zilei în sezonul în care afară este senin. Lipsa ploii (vremea uscată) favorizează concentraţia mare de polen în atmosferă. După ploaie, de multe ori simptomele dispar pentru că polenul a fost pus la pământ de picăturile de ploaie.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”