Cum rămânem fără păsări: Braconierii ucid chiar şi bobocii de raţă sălbatică FOTO

Societatea Ornitologică Română trage un semnal de alarmă cu privire la braconajul păsărilor şi la folosirea de otrăvuri pentru a ucide animalele din Dobrogea. În luna iunie, au existat două astfel de cazuri extrem de grave pentru avifaună României.

03 iul. 2013, 06:35

Primul dintre ele este folosirea de cadavre otrăvite pentru a ucide animale, practică interzisă de lege şi considerată infracţiune.

Un grup de herpetologi a găsit în Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Allah Bair-Capidava corpul neînsufleţit al unui corb (Corvus corax) şi o gaie neagră (Milvus migrans) alături de cadavrul otrăvit al unei oi. Gaia neagră încă era în viaţă, dar a murit în decurs de câteva ore după ce a mâncat din cadavrul otrăvit care fusese lăsat intenţionat pe câmp. Societatea Ornitologică Română a alertat autorităţile pentru a combate astfel de practici barbare. Se ştie că metoda cadavrelor otrăvite este folosită în special de zootehniştii care doresc să îşi protejeze animalele de lupi, şacali şi vulpi sau de către cei care speră să decimeze păsările de pradă pentru a crea condiţii de înmulţire a fazanilor.

Folosirea de cadavre otrăvite este una din principalele cauze care au dus la dispariţia păsărilor mari de pradă din România – vulturii – şi încă este o cauza a mortalităţii crescute în rândul celorlalte păsări de pradă de dimensiuni mai mici.

Un alt caz la fel de îngrijorător este cel al braconierilor de… pui de pasăre. Indiferent cât de pufoşi şi de simpatici sunt, bobocii de rată au devenit o ţintă a braconierilor. Pentru că în această perioada păsările scot pui, există persoane care intră în colonii cu scopul de a lua bobocii, de a-i creşte şi de a-i mânca. Un astfel de caz a fost întâlnit de Emil Todorov, biolog al SOR, la Vadu. Un cioban din zona a lăsat turmă să pască şi, însoţit de mai mulţi câini, a intrat într-o colonie de păsări de apă pentru a le lua puii. Angajatul SOR a pretins că este turist, iar braconierul i-a permis să fotografieze păsările capturate: erau boboci de raţă cu cap castaniu (Aythya ferina). În timpul discuţiei dintre cei doi, un boboc de raţă a avut noroc şi a scăpat. Fără să se supere, ciobanul a spus că va reveni şi cu altă ocazie, oricum a mai făcut acest lucru. Puii de pasăre erau luaţi din cuib, imediat după eclozare, când nu se pot feri de duşmani, duşi apoi în gospodărie, lăsaţi să se îngraşe şi apoi mâncaţi. “Cu varză, cu orez…bun, bun”, i-a spus braconierul specialistului SOR care poză în turist străin.

Şi în acest caz, SOR a alertat autorităţile.

Păsările sălbatice din România sunt protejate prin legislaţia naţională cadru pentru ariile naturale protejate (OUG nr. 57/2007 aprobată prin Legea nr. 49/2011), act normativ care transpune Directivele Europene Păsări şi Habitate. Directiva Păsări impune statelor membre ale Uniunii Europene să ia măsuri pentru conservarea tuturor speciilor sălbatice de păsări.

Faptele descrise mai sus sunt considerate infracţiuni, iar persoanele care vor fi găsite vinovate riscă închisoarea de la trei luni la un an sau amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.

Dacă veţi întâlni astfel de practici, braconaj sau otrăviri, va rugăm să informaţi imediat cea mai apropiată unitate de Poliţie, a Gărzii de Mediu sau autorităţile locale. Faceţi poze cu păsările decedate lângă cadavre otrăvite, dar nu atingeţi animalele. Fotografiile dumneavoastră şi informaţiile le vor fi de folos autorităţilor în anchetele viitoare.

Citeşte şi Ce trebuie să faci atunci când găseşti un pui de pasăre căzut din copac