Cum relatează presa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

Presa internaţională relatează, vineri, despre urmărirea penală a premierului României, Victor Ponta, suspectat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani şi conflict de interese.

05 iun. 2015, 12:46
Cum relatează presa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

BBC precizează că dosarul se referă la activitatea lui Ponta ca avocat în perioada 2007-2008, în timp ce agenţia elveţiană ATS subliniază că premierul a negat orice implicare în acest caz.

Citeşte şi: Cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta a ajuns la Parlament. Biroul permanent reunit la ora 17.00

Reuters scrie că o anchetă separată, anunţată de DNA vineri, îl vizează pe Victor Ponta pentru conflict de interese în timpul mandatului său de premier. În acest sens, jurnaliştii de la Reuters notează că, în calitate de premier, Ponta l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.

Procurorii au făcut o serie de reţineri la nivel înalt în ultimele luni în România, care rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte ţări din Uniunea Europeană, adaugă Reuters, enumerând cazurile cumnatului şi socrului premierului, al lui Liviu Dragnea sau Adrian Năstase, „mentorul lui Ponta”.

Cotidianul francez Le Monde adaugă că România este supusă unei supravegheri stricte de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia şi independenţa justiţiei, la fel ca Bulgaria, completează  În ultimul său raport de la sfârşitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considerat că România este „pe calea cea bună”, cu unele minusuri. Experţii critică în special absenţa unor „dispoziţii clare referitor la respectarea independenţei puterii judiciare” în codul de conduită al parlamentarilor.

Associated Press subliniază că România şi-a intensificat lupta anticorupţie în ultimele luni. Totodată, agenţia americană relatează că preşedintele Klaus Iohnannis i-a cerut premierului să demisioneze după o întâlnire cu acesta, afirmând că este o „situaţie imposibilă pentru România”.

Ponta a declarat că nu va demisiona, adăugând că doar Parlamentul îl poate demite, continuă AP. Părăsind sediul direcţiei anticorupţie, premierul a declarat că „politica se face în Parlament, nu la DNA”, adaugă şi publicaţia electronică EUObserver.

Publicaţia bulgara Novinite aminteşte şi ea că Klaus Iohannis a solicitat demisia lui Ponta după începerea urmăririi penale împotriva sa.

În acest sens, şi cotidianul britanic The Guardian scrie că preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului, însa acesta a spus că nu va demisiona.

Cotidianul spaniol El Pais aminteşte de scandalurile în care a fost implicat Victor Ponta şi despre criticile dure pe care le-a primit de la UE în privinţa „încălcării sistematice a Constituţiei” în încercarea de a-l suspenda pe fostul preşedinte Traian Băsescu, „marele său rival”.

Şi presa germană a vorbit despre urmărirea penală a premierului român. Die Welt scrie că „Victor Ponta, un fost procuror pe cazuri de corupție, este acuzat, printre altele, de fraudă fiscală și spălare de bani, pe vremea când era avocat în 2007″.

„Procurorii l-au acuzat, de asemenea, de conflict de interese în exercitarea funcției sale ca șef al Guvernului”, mai scrie publicaţia germană.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit demisia premierului. Victor Ponta: Doar Parlamentul poate să mă demită

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o ”situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.