Cum rezolvă Gabriela Firea problema hărțuirii sexuale? Afirmațiile Ministrului Familiei după condamnarea României la CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat în urmă cu două zile România. Statul român trebuie să îi plătească unei femei din Timiş despăgubiri de 7500 de euro.

01 sept. 2022, 14:39
Cum rezolvă Gabriela Firea problema hărțuirii sexuale? Afirmațiile Ministrului Familiei după condamnarea României la CEDO

Gabriela Firea aduce în discuție problema femeilor hărțuite sexual la locul de muncă la două zile după ce România a fost condamnată la CEDO. Judecătorii de la Strasbourg critică dur anchetatorii din România pentru cum au gestionat această anchetă.

Cazul se referă la o femeie care lucrează la o gară din județul Timiș. După ce în țară nu i s-a făcut dreptate, femeia a reclamat la CEDO faptul că șeful ei ar fi hărțuit-o sexual. Se pare că în țară cazul a fost anchetat de procurori, însă a fost clasat definitiv după trei ani, pe motiv că bărbatul nu a pus-o într-o situație umilitoare si nu a intimidat-o.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat în urmă cu două zile România pentru faptul că nu a tratat cu atenție acest caz. Statul român trebuie să îi plătească femeii despăgubiri în valoare de 7500 de euro.

Marius Budăi îl sfidează pe premierul Ciucă: „Noi susţinem creșterea pensiei și a salariului” VIDEO

Reacția Ministrului Familiei nu a întârziat să apară. Gabriela Firea a pus în discuție problema femeilor harțuite sexual la locul de muncă într-o postare pe rețelele de socializare.

”Hărţuirea sexuală la locul de muncă este o realitate! Femeile care reclamă astfel de fapte trebuie ascultate, înţelese şi luate în seamă. Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că şefii lor au un comportament nepotrivit. Hărţuirea sexuală este o faptă penală şi trebuie anchetată ca atare’, afirma Gabriela Firea pe pagina de Facebook

De asemenea, Firea mai preciza faptul că ‘verdictul de la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexuală din România, dar și din Europa’.

Tichete sociale pentru elevi 2022: Când se depun cererile pentru cei 500 de lei de rechizite şi haine

Trebuie menționat faptul că este pentru prima dată când CEDO consideră că hărțuirea sexuală ține de viața privată și aduce atingere integrității morale și fizice a unei persoane.

‘Ministerul Familiei, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Asociația TRANSCENA, Asociația ANAIS, Centrul FILIA și Asociația GRADO implementează, începând cu luna decembrie 2021, proiectul VioGen – RoJust. Sunt organizate cursuri de formare pentru aproximativ 900 de poliţişti, judecători, procurori şi avocați, pentru a veni în sprijinul şi pentru a înțelege mai bine suferințele victimelor violenței domestice și de gen.’, a anunțat ministrul.