Cum s-a negociat Rezoluţia Marii Uniri la hotelul „HUNGARIA”

La dezbarerile de la Hotelul „Hungaria" din Alba Iulia din 30 noiembrie 1918, au participat şi şase membri ai Partidului Naţional Român şi tot atâţia din partea Partidului Social Democrat. Fruntaşii politici ardeleni ai vremii au pus la punct ultimele detalii organizatorice ale evenimentelor de a doua zi de la Alba Iulia.
Alina Costache
01 dec. 2013, 12:23
Cum s-a negociat Rezoluţia Marii Uniri la hotelul

Dezbaterile de la Hotelul de lux „Hungaria” din Alba Iulia s-au concretizat în finalizarea Rezoluţiei pentru Unire, care a fost citită de Vasile Goldiş în urmă cu 93 de ani, şi în care reverberau aspiraţiile seculare ale românilor din Transilvania.

Membrii Consiliului Naţional Român Central, organ cu rol politic şi administrativ, în jurul cărora s-au grupat şi alţi fruntaşi ardelenii, au avut mai multe consfătuiri succesive, în preziua Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

La dezbarerile de la Hotelul „Hungaria” din Alba Iulia din 30 noiembrie 1918, au participat şi şase membri ai Partidului Naţional Român şi tot atâţia din partea Partidului Social Democrat. Fruntaşii politici ardeleni ai vremii au pus la punct ultimele detalii organizatorice ale evenimentelor de a doua zi de la Alba Iulia.

S-a propus autonomia Transilvaniei.

Hotelul „Hungaria”, situat aproximativ vizavi de actuala Casaă de Cultură a Studenţilor, era la momentul 1918 cel mai luxos local din Alba Iulia.Ulterior, hotelul şi-a schimbat numele în „Dacia”. A fost dărâmat la începutul anilor 1980, când s-a ridicat actualul bloc de locuinţe 280.

Dezbaterea principală a fost centrată pe articolele Rezoluţiei Unirii. Potrivit cercetătorului Dorin Giurgiu de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, discuţiile s-au prelungit până noaptea târziu. „Unii dintre participanţii la discuţiile de la Hotelul Hungaria, Aurel Vlad, spre exemplu, au propus pentru Transilvania o autonomie provizorie pentru a preveni eventuale zguduiri sociale. .Alţi fruntaşi ardeleni au susţinut o autonomie provizorie , până la întrunirea Adunării Constituante.

Ştefan Cicio Pop a combătut ideea autonomiei şi a solicitat instituirea unei conduceri administrative pentru o perioadă scurtă. Putem spune că, în cadrul discuţiilor din 30 noiembrie 1918, s-a stabilit forma finală a articolelor Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale, care a fost citită în Sala Unirii, la 1 decembrie 1918″, a explicat Dorin Giurgiu, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii.

Dezbaterile au fost suspendate, iar când s-au reluat, în după amiaza zilei de 30 decembrie, Consiliul Naţional Român Central a hotărât ca şedinţa să nu se mai desfăşoare cu uşile deschise, ci să participe numai cei îndreptăţiţi. Potrivit istoricilor care au cercetat această perioadă, după discuţii lungi şi care nu au fost lipsite de replici tăioase, spre miezul nopţii, s-a stabilit, în sfârşit, un acord şi s-a conturat forma definitivă a proiectului de Rezoluţie, ce avea să fie citit în faţa Marii Adunări Naţionale.

Proiectul de Rezoluţie prin care s-a hotărât „Unirea Transilvaniei, Banatului şi a Părţilor Ungurene cu ţara-mamă”, a fost întocmit de unul dintre cei mai reprezentativi oameni politici români ardeleni, Vasile Goldiş. Confirmarea oficială a venit zece ani mai târziu, prin vocea lui Ioan Fluieraş în Parlamentului României.

Sursa: historia.ro

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare