Cum s-a schimbat piața asigurărilor la 4 luni după limitarea tarifelor RCA prin lege. Unele companii au început să vândă polițe pe perioade mai mici de 6 luni

La patru luni de la limitarea prețurilor RCA, piața asigurărilor auto arată mult diferit față de imaginea surprinsă în prima săptămână de după adoptarea HG, relevă calculele Economica.

18 aug. 2023, 10:29
Cum s-a schimbat piața asigurărilor la 4 luni după limitarea tarifelor RCA prin lege. Unele companii au început să vândă polițe pe perioade mai mici de 6 luni
O nouă lovitură pentru portofelele românilor! ASF lucrează la majorarea tarifelor RCA. Ce impact va avea la bugetul oamenilor

Cum s-a schimbat piața asigurărilor la 4 luni după limitarea tarifelor RCA prin lege? Două societăți aveau, în săptămâna 10-16 august, o pondere la jumătate față de săptămâna 14-20 aprilie, ca procent în totalul polițelor RCA vândute.

În același timp, însă, o societate și-a dublat cota de piață în total vânzări, unul dintre motive fiind probabil acela că a început să vândă substanțial asigurări pe perioade mai mici de șase luni, lucru care nu se mai întâmplase în ultima vreme, scrie Economica.net.

Citește și: RCA 2023. Cea mai avantajoasă poliţă, pontul care îţi reduce semnificativ acest cost cu maşina

De asemenea, primele medii calculate de noi au scăzut în cazul a șase dintre cele opt societăți care vând RCA pe piața din România, ceea ce reprezintă o veste bună pentru șoferi.

Analiza Economica.net arată că după falimentul Euroins și plafonarea prețurilor, Grawe a redus turația motoarelor RCA, iar acest lucru se vede din creșterea primei medii (plus de aproape 19% în august față de aprilie) și, drept rezultat, scăderea cotei de piață (doar 13% în ultima săptămână față de 24% în prima săptămână de după limitarea prețurilor).

Citește și: Polițele RCA de la Euroins ar putea fi prelungite cu trei luni

O scădere aproape la jumătate a cotei au înregistrat și ciprioții de la HD, care luaseră de asemenea avânt. De la 14% în prima săptămână de după limitare, HD a ajuns la 7,7% cotă din vânzări, în ultima săptămână, pe fondul creșterii primei medii cu circa 40%.

De crescut a crescut mai ales Axeria Iard, care își dublează cota până la 16,6%, cu mențiunea că este și singura societate care mai vinde într-un procent notabil contracte pe o lună. Revine pe locul doi și Allianz Țiriac, a cărei cotă a urcat la 19%, de la 13%, fără a se constata modificări substanțiale de preț.