Cum să alegem o pâine sănătoasă pentru noi

O cumpărăm zilnic şi o consumăm la fiecare masă, împreună cu mai toate felurile de mâncare. Pâine albă, bagheta, pâine graham, secară sau alte specialităţi, nici nu o mai trecem pe listele de cumpărături, fiindcă este de la sine înţeles că pâinea trebuie cumpărată şi că nu trebuie sa lipseasca de pe mesele noastre.

22 dec. 2015, 20:48
Cum să alegem o pâine sănătoasă pentru noi

Cand o cumparam, de obicei ne gandim doar la propriile gusturi sau, cel mult, la care sortiment ne face cu ochiul cel mai tare, in functie de aspect, neluand in calcul si proprietatile nutritive ale acestor tipuri de paine – detaliile cele mai relevante, pana la urma, pentru propria noastra sanatate. Iata ce trebuie sa stim despre cele mai importante si cunoscute tipuri de paine de pe piata noastra:

1. Painea alba sau franzela clasica romaneasca

Este facuta din faina alba de grau, apa, sare, drojdie si… multi amelioratori, adica nelipsitele E-uri, menite s-o faca pufoasa si rezistenta in timp, astfel incat sa nu se invecheasca in 24 de ore. Cu cat painea este mai alba, cu atat valoarea ei nutritiva este mai mica! Asadar, evitati atat cat puteti painea alba, in general. Avand mult amidon, ea nu face altceva decat sa va aduca multe calorii goale, fara sa va hraneasca sanatos. Este o paine ieftina, creata astfel incat producatorii sa-si permita un pret cat mai mic la vanzare.

2. Bagheta „frantuzeasca”

De foarte multe ori nu e decat aceeasi franzela alba, dar cu o alta forma. Bagheta autentic frantuzeasca contine mult mai putini amelioratori, costa mai mult si se invecheste mai repede. Miezul nu este atat de pufos, pentru ca nu se folosesc „afanatori” – alte chimicale folosite din plin la fabricarea painii albe romanesti.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.