Cum să „citeşti” etichetele alimentelor. Ghid ANSVSA după norme europene

Eticheta cu „data expirării” este folosită adesea pentru carne proaspătă, pește proaspăt și produse alimentare gata pentru consum refrigerate.
Filip Stan
06 mart. 2025, 21:04
Cum să

ANSVSA și marii retaileri reprezentați de AMRCR vor să ajusteze regulile în ceea ce privește donarea de alimente pornind de la premisa necesității de a reduce risipa alimentară și, totodată, cu scopul de a se alinia astfel unui Regulament al Comisie Europene (Regulament (CE) nr. 852/2004) privind igiena produselor alimentare, potrivit unui anunț al autorității.

Potrivit sursei citate, printre subiectele discutate s-au numărat și stabilirea termenului de valabilitate al alimentelor; clasificarea alimentelor în funcție de data durabilității minimale; evaluarea siguranței alimentelor în procesul de donare.

Acest ghid va sprijini reducerea risipei alimentare și va crea un cadru sustenabil pentru utilizarea eficientă a resurselor, în beneficiul întregii societăți. În urma întâlnirii, au fost stabiliți pașii pentru continuarea lucrărilor și avizarea ghidului de către ANSVSA”, mai transmite ANSVSA.

Cât despre termenele de valabilitate, discuția se poartă în legătura cu necesitatea unor clarificări legate de stabilirea  perioadei până la care un produs alimentar destinat donării poate fi considerat bun pentru consum ( nu data expirării), în funcție de natura respectivului produs.

Spre exemplu, într-o Comunicare a Comisiei Europene privind sistemele de management al siguranței alimentare pentru activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare, inclusiv donarea de alimente, se menționează că multe produse alimentare care au depășit data corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” pot fi consumate încă în siguranță, dar calitatea lor este posibil să se fi deteriorat.

Prețurile au luat-o razna. Cât costă un kilogram de spanac la tarabele din piață

În schimb, unele alimente perisabile pot constitui un risc imediat pentru sănătatea umană după o perioadă relativ scurtă și, pentru acestea, termenul de valabilitate este indicat pe etichetă prin „data expirării”, adică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță, presupunând că a fost depozitat corect.

Eticheta cu „data expirării” este folosită adesea pentru carne proaspătă, pește proaspăt și produse alimentare gata pentru consum refrigerate. După „data expirării”, se consideră că un produs alimentar nu prezintă siguranță și prin urmare, este interzisă introducerea pe piață a produselor alimentare după „data expirării”, iar produsele alimentare în cauză nu trebuie să fie consumate.

În acest context, retailerii trebuie să verifice în mod regulat produsele alimentare, pentru a asigura retragerea acestora înainte de „data expirării” indicată pe etichetă și, în cazul donării de alimente, redistribuirea lor înainte de această dată.

Potrivit Comisiei, pentru donarea de alimente pot fi luate în considerare următoarele tipuri de produse alimentare: produse alimentare preambalate care poartă marcajul de dată; produse alimentare preambalate care nu necesită marcajul de dată și produse alimentare care nu sunt preambalate și care este posibil să necesite împachetare sau ambalare înainte de a fi donate, de exemplu fructe și legume proaspete, carne proaspătă, pește proaspăt, produse de brutărie, surplus de alimente din unități de catering/restaurante.

Citește și : Bani pentru fermieri! În ce condiții se acordă sprijinul financiar și ce scop are

Alimentele destinate donării nu trebuie să fie distribuite și nici consumate după „data expirării” indicată pe etichetă. Cu toate acestea, în cazul produselor alimentare cu eticheta „a se consuma, de preferință, înainte de”, întrucât siguranța alimentară nu este afectată direct, produsele care depășesc această dată ar putea fi încă distribuite în scopul donării de alimente dacă sunt îndeplinite unele condiții.

În toate  cazurile, data inițială corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” trebuie să rămână vizibilă, astfel încât donatorul și destinatarul să poată decide ei înșiși cu privire la redistribuirea și/sau la consumul alimentelor. Perioada de valabilitate rămasă a produsului alimentar trebuie evaluată atât la expedierea, cât și la recepția produsului pus la dispoziție pentru donare.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african