Cum să „citeşti” etichetele alimentelor. Ghid ANSVSA după norme europene

Eticheta cu „data expirării” este folosită adesea pentru carne proaspătă, pește proaspăt și produse alimentare gata pentru consum refrigerate.
Filip Stan
06 mart. 2025, 21:04
Cum să

ANSVSA și marii retaileri reprezentați de AMRCR vor să ajusteze regulile în ceea ce privește donarea de alimente pornind de la premisa necesității de a reduce risipa alimentară și, totodată, cu scopul de a se alinia astfel unui Regulament al Comisie Europene (Regulament (CE) nr. 852/2004) privind igiena produselor alimentare, potrivit unui anunț al autorității.

Potrivit sursei citate, printre subiectele discutate s-au numărat și stabilirea termenului de valabilitate al alimentelor; clasificarea alimentelor în funcție de data durabilității minimale; evaluarea siguranței alimentelor în procesul de donare.

Acest ghid va sprijini reducerea risipei alimentare și va crea un cadru sustenabil pentru utilizarea eficientă a resurselor, în beneficiul întregii societăți. În urma întâlnirii, au fost stabiliți pașii pentru continuarea lucrărilor și avizarea ghidului de către ANSVSA”, mai transmite ANSVSA.

Cât despre termenele de valabilitate, discuția se poartă în legătura cu necesitatea unor clarificări legate de stabilirea  perioadei până la care un produs alimentar destinat donării poate fi considerat bun pentru consum ( nu data expirării), în funcție de natura respectivului produs.

Spre exemplu, într-o Comunicare a Comisiei Europene privind sistemele de management al siguranței alimentare pentru activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare, inclusiv donarea de alimente, se menționează că multe produse alimentare care au depășit data corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” pot fi consumate încă în siguranță, dar calitatea lor este posibil să se fi deteriorat.

Prețurile au luat-o razna. Cât costă un kilogram de spanac la tarabele din piață

În schimb, unele alimente perisabile pot constitui un risc imediat pentru sănătatea umană după o perioadă relativ scurtă și, pentru acestea, termenul de valabilitate este indicat pe etichetă prin „data expirării”, adică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță, presupunând că a fost depozitat corect.

Eticheta cu „data expirării” este folosită adesea pentru carne proaspătă, pește proaspăt și produse alimentare gata pentru consum refrigerate. După „data expirării”, se consideră că un produs alimentar nu prezintă siguranță și prin urmare, este interzisă introducerea pe piață a produselor alimentare după „data expirării”, iar produsele alimentare în cauză nu trebuie să fie consumate.

În acest context, retailerii trebuie să verifice în mod regulat produsele alimentare, pentru a asigura retragerea acestora înainte de „data expirării” indicată pe etichetă și, în cazul donării de alimente, redistribuirea lor înainte de această dată.

Potrivit Comisiei, pentru donarea de alimente pot fi luate în considerare următoarele tipuri de produse alimentare: produse alimentare preambalate care poartă marcajul de dată; produse alimentare preambalate care nu necesită marcajul de dată și produse alimentare care nu sunt preambalate și care este posibil să necesite împachetare sau ambalare înainte de a fi donate, de exemplu fructe și legume proaspete, carne proaspătă, pește proaspăt, produse de brutărie, surplus de alimente din unități de catering/restaurante.

Citește și : Bani pentru fermieri! În ce condiții se acordă sprijinul financiar și ce scop are

Alimentele destinate donării nu trebuie să fie distribuite și nici consumate după „data expirării” indicată pe etichetă. Cu toate acestea, în cazul produselor alimentare cu eticheta „a se consuma, de preferință, înainte de”, întrucât siguranța alimentară nu este afectată direct, produsele care depășesc această dată ar putea fi încă distribuite în scopul donării de alimente dacă sunt îndeplinite unele condiții.

În toate  cazurile, data inițială corespunzătoare etichetei „a se consuma, de preferință, înainte de” trebuie să rămână vizibilă, astfel încât donatorul și destinatarul să poată decide ei înșiși cu privire la redistribuirea și/sau la consumul alimentelor. Perioada de valabilitate rămasă a produsului alimentar trebuie evaluată atât la expedierea, cât și la recepția produsului pus la dispoziție pentru donare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri