Cum să dezabureşti maşina rapid. Sfaturi de la profesionişti

Iarna este cel mai greu anotimp pentru şoferi. Umiditatea combinată cu temperaturi scăzute înseamnă mari probleme mai ales când te grăbeşti ca să nu prinzi traficul din orele de vârf de dimineaţă. Romaniatv.net îţi prezintă câteva trucuri care să îţi facă dimineţile mai uşoare.

13 ian. 2021, 12:11
Cum să dezabureşti maşina rapid. Sfaturi de la profesionişti

Cum să dezabureşti maşina când afară e frig. La câteva luni de purtat mască, ştii cum să procedezi pentru a evita aburirea ochelarilor, însă cu geamurile de la maşină este puţin mai complicat. Romaniatv.net îţi oferă câteva sfaturi utile. Nu toate funcţionează perfect, dar cu siguranţă viaţa ta va fi mai uşoară în dimineţile geroase.

Pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel şi temperatura. Prin contrast, aerul din interiorul maşinii este umed din cauza respiraţiei pasagerilor, dar şi mai cald, astfel încât atunci când intră în contact cu geamurile reci, apa din aer se condensează şi abureşte geamurile.

Dacă geamurile ţi se aburesc des, e posibil să faci greşit anumite lucruri, cum ar fi să laşi sistemul de ventilare al maşinii pe recirculare, sau să umbli cu acest sistem plin de mizerie. Evident, dacă ai nevoie urgent să vezi prin geamurile aburite, cel mai uşor este să deschizi toate geamurile, pentru a lăsa aerul mai uscat şi rece de afară să egalizeze lucrurile. Dar nu vei putea rula aşa la nesfârşit, nu?

Cum să dezabureşti maşina. Iată câteva trucuri care îţi vor păstra geamurile dezaburite şi dezgheţate pe timpul iernii fără a-ţi afecta confortul:

1. Curăţă cu atenţie sistemul de ventilare al maşinii.

Curăţă frunzele moarte şi noroiul strâns sub capotă sau la baza ei, peste gurile de aerisire. De asemenea, foloseşte un spray de curăţare şi pentru sistemul de ventilare/climatizare, pentru a-l igieniza. Dacă ai filtru de polen, e bine să îl înlocuieşti cu regularitate, mai ales din cauza poluării masive de la noi. Un sistem de ventilare curat este de esenţă pentru dezaburirea rapidă a geamurilor. Curăţă bine oglinzile şi activează încălzirea. Dacă ai, dacă nu manual.

2. Porneşte la drum cu zece minute mai devreme

Pare ciudat, dar aceasta are legătură în primul rând cu dezaburirea şi dezgheţarea geamurilor. Câteva minute sunt de ajuns pentru a asigura o vizibilitate foarte bună din maşina ta.

Primul gest după pornirea motorului trebuie să fie acţionarea butoanelor de încălzire a lunetei şi oglinzilor retrovizoare (după caz), precum şi comutarea sistemului de ventilaţie pe dezaburire. Ai răbdare ca geamurile să fie dezaburite complet înainte de a porni la drum. Atenţie însă, nu exagera cu încălzirea maşinii: motorul se va încălzi mai bine în mers, decât dacă-l vei lăsa să meargă la ralanti.

3. Foloseşte sistemul de aer condiţionat al maşinii

Dacă ai aer condiţionat, nu ezita să laşi apoi sistemul pe Auto, căci aerul condiţionat dezabureşte mult mai rapid geamurile decât simpla ventilare a maşinii. Nu comuta apoi de pe aer condiţionat pe ventilare, căci ţi se vor aburi geamurile instantaneu.

4. Curăţă geamurile pe interior cu o soluţie specială

Este extrem de important să ai geamurile curate pe interior – praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Spală geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.

5. Curăţă zăpada de pe toată maşina

Mulţi au obiceiul prost de a curăţa zăpada doar de pe geamuri, dar nu şi de pe capotă sau plafon. Din acest motiv, apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur. Curăţă aşadar întreaga maşină de zăpadă înainte de a pleca la drum. Graba strică treaba.

6. Elimină sursele de aburi din maşină

Asta nu înseamnă să dai afară pasagerii, ci să verifici atent sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.

7. În general, cu cât vei încălzi şi usca mai repede habitaclul maşinii, cu atât mai uşor vei vedea prin geamuri.

Fereşte-te însă de capcane: nu arunca cu apă caldă pe parbriz pentru a topi gheaţa, ci foloseşte un spray special pentru aşa ceva; nu lăsa întredeschise geamurile pe timpul nopţii, pentru că pot fi uşor forţate pentru a-ţi fura din maşină; nu acoperi maşina cu o prelată sau pături, pentru că dacă dă gerul şi acestea se lipesc de vopsea, o vei distruge; în fine, nu uita să foloseşti soluţie de spălat geamurile adecvată temperaturilor scăzute, altfel aceasta îţi va îngheţa instantaneu pe parbriz!

Cum să dezabureşti maşina. Cum previi inghetarea si aburirea geamurilor

Stim cu totii ca cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, asa ca poti incerca aceste metode pentru a preveni inghetarea si aburirea geamurilor:

– sterge geamurile cu o solutie de otet si apa (trei parti de otet la o parte de apa).

– acopera geamurile cu o patura (sau cu o folie speciala care previne inghetul).

– foloseste solutie speciala antiinghet pentru geamuri

– sterge geamurile o data pe saptamana. Geamurile murdare se aburesc mult mai repede decat cele curate intrucat murdaria atrage umezeala.

– evita lucrurile ude (umbrele, haine ude de la sport), iar daca ninge, scutura-ti bine bocancii inainte de a te sui in masina.

Urmareste aici cum sa prepari o solutie pentru dezghetarea geamurilor de la masina

Cand folosesti racleta? Si cand solutia?

Dupa ce ai pornit masina si climatizarea, urmeaza degivrarea exteriorului. Daca vrei sa pleci rapid, trebuie sa cureti singur parbrizul. Pana se dezgheata singur poti astepta mult si bine. Daca luneta se dezgheata electric, ai scapat repede. Dar la parbriz ai de lucru. Ai doua variante: racleta sau solutia speciala de degrivrare. Pe care o folosesti? Simplu: daca e gheata groasa, folosesti racleta. Daca e subtire si se ia cu degetul sau cu unghia, utilizeaza solutia.

Cum să dezgheţi şi să dezabureşti mai repede geamurile de la maşină
Inainte sa pleci la drum, nu uita sa cureti contraaripile. Cel mai bine ar fi sa o faci cand ai ajuns acasa, nu cand pleci la drum. Insa mai mult ca sigur vei uita. Tine minte, insa, sa faci acest lucru macar la plecare. Cand ai terminat de curatat geamurile, da cateva picioare usor langa roti, unde sunt aparatorile de noroi, pentru a scapa de excesul de zapada si gheata. Nu doar ca vei avea masina mai usoara cu cateva kilograme, insa nici nu vei incurca soferii din spatele tau, cand gheata si zapada se vor desprinde in timpul mersului si vor ramane in sosea ca niste bolovani.


loading...