Cum să eviţi o ţeapă imobiliară. Vezi ce proprietăţi pot crea probleme

Pentru a nu avea surprize neplăcute la cumpărarea unei proprietăţi imobiliare se recomandă solicitarea serviciilor unui avocat sau ale unui notar. Avocatul percepe o taxă de 1.000-1.500 de lei pentru o tranzacţie de aproximativ 100.000 de euro, iar notarul percepe doar taxele notariale.

29 mart. 2012, 06:17
Cum să eviţi o ţeapă imobiliară. Vezi ce proprietăţi pot crea probleme

Valabilitatea şi corectitudinea actelor originale ale proprietăţii pot fi verificate apelând la serviciile unui avocat sau ale unui notar. În cele mai multe cazuri, consultanţa nu costă nimic.

Spre exemplu, dacă se apelează la un notar, acesta nu va percepe nici un tarif în ideea ca actele tranzacţiei vor fi perfectate la cabinetul lui notarial„, a spus Andrei Sandu, director al agenţiei imobiliare Media City.

Avocatul percepe tariful de consultanţă în funcţie de preţul proprietăţii.

„Pentru o proprietate de aproximativ 100.000 de euro taxa percepută este de 1.000-1.500 de lei”, a spus pentru RTV.NET avocatul  Titu Eugen.

Mult timp şi multe drumuri pot fi scutite dacă proprietarii au deja istoricul proprietăţii.

„Istoricul proprietăţii indică toţi proprietarii acelui bun”, a precizat Andrei Sandu. Dacă vânzătorul nu îl are, va trebui să treacă pe la fiecare notar unde s-au perfectat actele cu foştii deţinători.

Legea Lupu poate aduce procese

Istoricul proprietăţii este obligatoriu în cazul imobilelor cumpărate prin credit imobiliar, întrucât este solicitat de bancă. Cei care cumpără proprietăţi retrocedate nu au de ce să îşi facă griji. Este o vânzare simplă. Imobilul a fost retrocedat proprietarului de drept şi acesta îl vinde.

Nu la fel se poate spune despre imobilele dobândite prin Legea1/2000 cunoscută şi sub numele de legea Lupu. Proprietarii au voie să vândă după zece ani, dar, primind alte proprietăţi decât cele originale, pot apărea proprietarii de drept. Cine cumpară se poate trezi cu procese”

Dosarul cadastral

Trebuie solicitat dosarul cadastral al terenului şi al eventualelor construcţii ce se află pe acest teren.

Dosarul cadastral va arăta suprafaţa exactă a terenului sau a casei„, a spus Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro. Apoi, proprietarul are nevoie de extrasul de la administraţia financiară. De asemenea, mai este necesar extrasul de carte funciară, obligaţia de eliberare a acestuia revenind tot vânzătorului. El trebuie să meargă la notar, iar timpul necesar eliberării extrasului de carte funciară este de două zile. Acest act arată că imobilul nu are probleme juridice (litigii, partaje).

Intravilanul necesită taxe în plus

Extrasul de carte funciară va conţine şi măsurătorile imobilului.

Trebuie să i se ceară vânzătorului dovada că terenul se afla în intravilan. Este posibil să fie în intravilan şi să fie momentan în circuitul agricol. În acest caz va mai trebui plătită o taxă suplimentara pentru a se putea construi acolo„, a amintit Lucian Bolcaş.

Pe lângă bani, noul proprietar va pierde şi timp.

Trecerea unui teren extravilan construibil costă câteva sute de lei şi durează câteva săptămâni. Trecerea de la intravilan agricol la construibil se face cu acordul primariei” a mai spus Lucian Bolcaş.

Cât este impozitul pe tranzacţie

Indiferent de proprietate, fie că este teren sau locuinţă cabinetele notariale au acelaşi preţ pentru fiecare tranzacţionare în parte. Potrivit lui Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici din România, un notar are un tarif de 0,5% plus TVA din suma tranzacţionată.