Cum să îţi alegi un video-proiector pentru acasă

Segmentul proiectoarelor pentru acasă e în continuă creştere făcând concurenţă serioasă televizoarelor LED, LCD şi plasmă. Faptul că proiectoarele trebuie folosite doar în camere cu suprafeţe mari este deja un mit.

17 apr. 2012, 06:42
Cum să îţi alegi un video-proiector pentru acasă

Privitul la o imagine proiectată este mult mai odihnitor pentru ochi decât la televizoare. Specialiştii ne sfătuisc să ţinem cont şi de dimensiunea încăperii în care va fi amplasat video-proiectorul atunci când achiziţionăm un astfel de dispozitiv.

„Alegerea unui video-proiector pentru acasă trebuie să ţină cont în primul rând de dimensiunea încăperii, de distanţa de la care se poate face proiecţia şi dimensiunea dorită pentru imaginea proiectată. Pentru camerele mici, există proiectoare Ultra Short Throw, care pot reda imagini cu diagonală de 2.5m de la doar 30-40 cm de perete. Pentru încăperile mai mari de tipul unei sufragerii clasice de bloc, cele mai recomandate sunt proiectoare gândite special pentru home entertainment care pot fi plasate chiar pe peretele opus celui pe care se face proiecţia”, a declarat Dragos Salamac, Team Leader BenQ pentru România. 

Conectivitatea complexă, cu porturi HDMI, Audio In/Audio out este un criteriu important în alegerea unui proiector, mai ales atunci când îl folosim pentru redarea conţinutului 3D.

„Luminizitatea şi contrastul proiectorului sunt la fel de importante, pentru iluminarea normală a unui apartament  fiind recomandate modelele cu putere peste 1800 ANSI lumeni şi contrast nativ de minim 4000:1. Un avantaj important al proiectoarelor comparativ cu un televizor, chiar şi a unuia de mari dimensiuni, este recreerea senzaţiei unice a unui cinematograf, proiectoarele fiind o soluţie mai performantă, dar şi mai eficientă din puncul de vedere al costurilor, chiar şi atunci când vă doriţi un cinematograf 3D”, a mai spus Dragoş Salamac.