Cum să îţi amenajezi locuinţa la modă în 2013. Idei de amenajare

Pentru anul care tocmai a început, designerii de interior propun materiale transparente, mobilier natural, zugrăveli ce implică culorii vii, precum şi perdele cât mai sofisticate.

21 ian. 2013, 08:56
Cum să îţi amenajezi locuinţa la modă în 2013. Idei de amenajare

„Tendinţele din designul de interior nu se schimbă ca trendul în modă sau cosmetică, pentru că amenajarea unei locuinţe nu este o decizie pe care o luăm de pe o zi pe alta” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Constantin, director general la Knox design. Cu toate astea, specialiştii au creionat câteva idei de amenajare pentru anul ce de abia a început, astfel încât cei ce vor să îşi amenajeze interiorul să se poată lăuda că sunt în trend.

Un interior transparent

„În anul 2013, vor predomina materialele transparente în materie de design interior. Decoraţiunile din materiale transparente combinate cu alte obiecte din diverse materiale pot da un aspect modern sau traditional locuinţe” a precizat Irina Constantin.

Din categoria pieselor de design interior transparente se regăsesc cărămizile transparente. Cu acestea pot fi construiţi pereţi despărţitori. Mobilierul poate fi şi el transparent, mese transparente, birouri transparente, construite din sticlă. În ultimul timp, pe piaţă au apărut şi scaune transparente.

Senzaţia de transparenţă poate fi dată, nu în ultimul rând, de uşi confecţionate în totalitate din sticlă, combinate cu alte materiale. Unul dintre acestea ar putea fi inoxul.

Mobilierul trebuie să fie natural

„Pentru mobilier anul acesta vor predomina piesele din materiale naturale. Prin folosirea materialelor naturale putem crea o atmosferă deschisă şi o ambianţă calmă în căminul nostru” a precizat specialistul Knox Design.

De asemenea, mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, dar să fie multifucţional. „Amenajările interioare în acest an vor cuprinde mobilier funcţional, minimal şi cu un aspect curat. De asemenea, prin folosirea materialelor naturale promovăm „designul sustenabil” a mai spus Irina Constantin.

Un design sustenabil în materie de mobiler înseamnă ca piesele să fie fabricate din materiale cu anumite caracteristici. Un mobilier sustenabil este acea mobilă reciclată, refolosită sau refăcută, iar materialele utilizate la fabricarea ei nu afectează mediul înconjurător.

Zugrăveala şi culorile în trend

Cele mai multe amenajări de interior în 2013, pentru proprietarii care vor să fie în trend, vor fi făcute cu vopsea decorativă. „În ceea ce priveşte zugraveală, indicată este vopseaua decorativă cu sidef şi reflexe cromatice. Pe lângă culoare, vopseaua decorativă conferă şi textură peretelui” a amintit Irina Constantin.

„Vopseau decorativă se aplică destul de uşor. Aceasta se aplică pe suprafaţa pregătită anterior cu o mănuşă specială, astfel încât cu un pic de antrenament oricine îşi poate face o zugrăveală modernă” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administrator Policons Gropu SRL.

Cei care vor doar să vopsească pereţii cu vopsea lavabilă trebuie să ia în considerare că anul acesta se poartă culorile vii. „Se recomandă culori vii, puternice, combinaţii între galben şi turcoaz, mov, argintiu, verde în contrast cu mobilierul alb lucios sau deschis la culoare” a mai spus specialistul Knox Design.

Perdelele, imortante în amenajare

Perdelele au atât un aspect estetic cât şi practic în designul interior. „Pe langă faptul că ne feresc de privirile curioşilor au şi un important rol decorativ. Pentru acest an putem folosi atât perdele sofisticate, retro, cât şi modele simple în culori ca turcoaz, roşu, mov. De asemenea, este în trend ca perdelele să aibă lungimi considerabile, dar să aibă un aspect lejer, nu foarte încărcat” a concluzionat Irina Constantin.