Cum să îţi protejezi casa neterminată pe timp de iarnă. SFATURILE specialiştilor în construcţii

Specialiştii în construcţii spun că, în cazul în care nu este protejată corespunzător pe timp de iarnă, o construcţie va necesita reparaţii în primăvară, reparaţii pentru care proprietarul va plăti sume considerabile, în funcţie de elemenele deteriorate.
Nicu Stan
14 nov. 2014, 08:54
Cum să îţi protejezi casa neterminată pe timp de iarnă. SFATURILE specialiştilor în construcţii

Persoanele care au imobile în construcţie pot evita deteriorarea acestora pe perioada iernii cu o investiţie minimă. Anotimpul rece poate afecta o fundaţie turnată şi neprotejată, acoperişul casei care nu a fost învelit, dar şi pereţii.

Citeşte şi Este mai avantajos să îţi faci casă nouă decât să îţi cumperi un apartament vechi. Vezi comparaţia

Cel mai grav lucru pentru o construcţie este deteriorarea fundaţiei. În acest caz, proprietarul va trebui să refacă din temelii construcţia.

„Principala protecţie pentru fundaţie este rogojina. Şi totuşi, pentru o mai bună protecţie a unuia dintre elementele de structură, cele mai importante dintr-o clădire, este recomandat ca peste rogojină să se aplice şi o folie din plastic pentru a fi protejată de infiltraţiile de apă”, a spus pentru RomaniaTV.net, Ciprian Ana, administrator la firma Policons Group.

Protejează fundaţia cu nisip

O altă soluţie pentru protejarea fundaţiei, în cazul în care aceasta a fost turnată de curând şi a prins-o îngheţul, este nisipul.

„Se aşează un pat de nisip de cinci-zece centimetri grosime peste care se poate pune rogojina”, a spus pentru RomaniaTV.net, Lucian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro.

În cazul în care şarpanta a fost ridicată, nu trebuie lăsată neprotejată în anotimpul rece. Şarpanta este toată îmbinarea de lemne care formează acoperişul casei. „Lemnul, dacă nu este protejat, va fi afectat de umezeală şi se va umfla”, a amintit administratorul Policons Group.

Citeşte şi CASĂ ECOLOGICĂ. Cât costă metrul pătrat de casă de panouri de lemn, tip sandwich

Rezolvarea mai ieftină este bineînţeles folia din plastic.

„O soluţie provizorie, dar mai scumpă, constă în aplicarea unui strat de membrană peste astereala acoperişului. Peste stratul de membrană, când sunt reluate lucrările, poate fi montată direct învelitoarea”, a mai spus Ciprian Ana. Astereala acoperişului este partea din lemn peste care este prinsă învelitoarea.

Fereşte fierul beton de apă

Dacă anotimpul rece a prins construcţia cu diverse elemente de structură descoperite, cum ar fi stâlpii de susţinere, recomandat este ca armăturile rămase la suprafaţă să fie protejate, astfel încât să nu ruginească. În plus, este indicat ca pereţii casei să fie izolaţi cu polistiren din toamnă. Aceştia pot fi protejaţi şi cu folie din plastic. Dacă nu se iau măsuri, consecinţele vor fi grave.

„Apa se va infiltra între rosturile cărămizilor, făcând ca pereţii să fie umezi pentru mulţi ani”, a adaugat Ciprian Ana.

Locurile unde se vor monta ferestrele vor trebui şi ele acoperite cu folie din plastic. „Dacă rămân libere, va bate vântul, zăpada se va strecura, iar pe pereţi va fi umezeală, care va face ca tencuiala să se macine şi să dispară de pe pereţi”, a precizat Ciprian Ana.

Neglijenţa costă

Mulţi constructori ignoră protecţia pentru îngheţ şi se trezesc primavăra că trebuie refăcute anumite lucrări neprotejate din toamnă. „Mulţi constructori se comportă asemenea copiilor când intră în vacanţă pe timpul rece. Aruncă lopeţile şi au terminat lucrul pe anul respectiv”, a mai spus administratorul Policons Group.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”