Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

Îmbulzeala creată în instanţele din toată ţara, cauzată de procesele privind taxa de poluare, a micşorat bugetul statului cu aproximativ 340 de milioane de lei, sumele fiind restituite de către stat din diferenţele din taxa de poluare rezultate în anul 2011 şi în primele 9 luni ale acestui an. RTV.NET vă prezintă paşii ce trebuie făcuţi pentru recuperarea taxei de poluare sau a diferenţei rezultate din ultimele metode de calculare a ei.
Nicu Stan
06 nov. 2012, 07:13
Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

În cazul restituirii sumelor reprezentând diferenţa între taxa pe poluare pentru autovehicule (taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule) şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, persoanele fizice/juridice depun la unităţile fiscale o cerere de restituire.

„La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. La dosar trebuie depus şi documentul eliberat de RAR privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul experţilor tehnici privind rezultatul evaluării individuale a autovehiculului”, a declarat Sabina Zereş, purtător de cuvânt al ANAF, prentru ROMÂNIATV.NET.

În cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, în plus, contribuabilul va depune, în original şi în copie, un document din care să rezulte data primei înmatriculări sau anul fabricaţiei, după caz.

Cum se pune mâna pe bani

În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se va efectua numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se va efectua fie în contul bancar indicat de aceştia, fie în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

Cine recuperează taxa integral

Taxa de poluare va fi recuperată integral de la stat doar de aceia care şi-au vândut maşina în străinătate, într-un stat membru. „În situaţia în care se solicită suma reprezentând valoarea reziduală a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, la cererea de restituire se mai anexeaza anumite documete”, potrivit ANAF.

Aceste documente sunt:

a)copia legalizată a cărţii de identitate a autovehiculului,

b)documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi în copie,

c)documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie,

d)dovada plăţii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule, în copie sau în original.

În ce situaţii plăteşte statul dobândă

Statul va fi bun de plată, adică va plăti dobândă contribuabilului, în cazul în care se va depăşi termenul legal de plată. Termenul de soluţionare a cererilor de restituit este de 45 de zile de la data înregistrării cererii” informează ANAF.

Termenul de intrare în posesie a banilor poate fi depăşit. „Termenul de 45 de zile poate însemna doar soluţionarea dosarului favorabil şi nu intrarea în posesia banilor. Recuperarea sumelor din taxa de poluare în instanţă a durat şi un an. Şase luni până la obţinerea hotărârii definitive şi irevocabile de restituire şi încă şase până la intrare în posesia banilor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Gheorghe Piperea, avocat.

De asemenea, avocatul consideră că mulţi contribuabili ai taxei de poluare se vor adresa în continuare instanţelor, întrucât depunerea dosarului la ANAF va fi anevoiasă. „Mergi la ghişeu şi se vor mai găsi să mai ceară o copie, o stampilă de la un anumit individ. S-ar putea ca mulţi să aleagă tot instanţa, mai ales că acum se câştigă sigur. Ceea ce trebuie menţionat este că legea taxei de poluare a fost suspendată, se poate reveni oricând asupra ei”, a amintit Gheorghe Piperea.

Câţi bani a dat statul înapoi

Statul a plătit sume mari de bani forţat de instanţele judecătoreşti pentru restiturea diferenţelor din taxa de poluare.

„Suma totală încasată în anul 2011 din taxa auto este de 423.610.069 lei, iar suma restituită în aceeaşi perioadă este de 64.999.796 lei” potrivit ANAF. Odată cu suspendarea taxei de poluare sumele vor fi mult mai mari în această ultimă parte a anului, în contextul în care în acest an au fost câştigate pe bandă rulantă procesele din instanţe privind taxa de poluare. „Suma încasată în primele 9 luni ale anului 2012 din taxa auto este de 448.146.391 lei , iar suma restituită 272.120.273 lei”, mai arată ANAF.

De asemenea, pentru fiecare categorie de sumă de restituit, există câte un modelul de cerere postată pe pagina de internet a ANAF. În plus, ANAF anunţă că depunerea dosarului se va face gratis.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Afacerea din România care a ajuns să-i impresioneze până și pe unguri. Produsele de aici sunt de foarte mare calitate, mulți români le consumă în fiecare zi
Capital.ro
Poliția te reține pe loc. Este interzis să te urci așa la volan. Ești trimis în judecată
Playtech.ro
Fetița din imagine este cea mai CELEBRĂ AMANTĂ din România! ȘOC! Nu te așteptai!
DailyBusiness
Încă mai poți prinde oferta la Lidl! Se întâmplă azi, 22 iunie
Adevarul
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Răzvan Simion nu și-a invitat colegii la nunta cu Daliana Răducan 😲
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
ANM anunță cod roșu de caniculă în toată țara! Lista județelor în care temperaturile ajung chiar și la 40 de grade la umbră
Capital.ro
Regula pe care șoferii trebuie să o respecte în mod obligatoriu. Este trecută direct în Codul Rutier
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Donald Trump promite să combată violența în Philadelphia și îndeamnă susținătorii creștini să voteze pentru el
MediaFlux
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?