Cum să ne alegem un laptop. Cele mai utile ponturi

Alegerea unui laptop poate fi făcută urmând o grilă de criterii privind scopul pentru care îl achiziționăm, cât de mult dorim să îl luăm cu noi în afara casei (portabilitate), autonomie, complexitatea operațiunilor pe care le vom efectua, dacă îl achiziționăm mai mult pentru jocuri sau pentru birou. Bineînțeles, bugetul este, de asemenea, un important criteriu de alegere, a declarat pentru RTV.NET, Gabriel Pereş, sales director Flanco.

29 mart. 2012, 06:10
Cum să ne alegem un laptop. Cele mai utile ponturi

Scopul pentru care alegem dispozitivul

Laptopurile devin principala alegere a celor mai mulți utilizatori de tehnologie și soluție pentru înlocuirea PC-ului. Așadar putem alege un laptop pentru vizionare de filme, navigare web, lucru cu documente tip Microsoft Office, jocuri sau programe cu un grad mare de specializare precum editare photo/ video.

Lucru cu documente tip Microsoft Office și navigare web

Pentru acest tip de întrebuințare nu este nevoie de un laptop foarte performant. Un laptop cu memorie: DDR3, frecvența procesorului de 1300 MHz și capacitate memorie de 2 GB este foarte potrivit. Pentru acest gen de configurație, HP Compaq Presario este o variantă extrem de viabilă și la un preț foarte bun.

Vizionare filme

Pentru vizionarea de filme trebuie să vă uitați neapărat la procesor, preferabil un Intel i3 care este foarte bun pentru pasionații de multimedia, rezoluție Full HD ceea ce înseamnă 1.080 x 1.920 pixeli și porturi pentru conectarea la alte dispozitive precum televizor cu ecran foarte mare: cel mai uzual este HDMI-ul.

Recomandare: Laptop Dell Inspiron N7110 cu procesor Intel® CoreTM i3-2330M 2.20GHz, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 525M 1GB. Preț 2.499 lei

Jocuri

Procesorul sau CPU-ul este una din componentele cele mai importante ale unui laptop de jocuri, iar pentru un laptop pe care se vor rula multe jocuri este nevoie de un procesor minim dual core. Memoria de 2-4 GB (cu posibilitate de upgrade până la 8 sau 16 GB RAM), un ecran de 17 inch și o baterie LI-ION ce ține cel puțin 4-5 ore completează cerințele must ale unui laptop de gaming.

Recomandare: Notebook Alienware M11x, Stealth Black cu procesor Intel® Core™i5-2537M 1.40GHz, 6GB, 750GB, nVidia GeForce GT 540M 1GB, Microsoft Windows 7 Home Premium. Preț: 5.499 lei

Programe specializate  

Vorbim deja de performanțe ridicate precum procesor: Core i7, peste 4GB memorie RAM, hard-disk de peste 500GB și placă video dedicate de minimum 1 GB.

Pentru acest tip de utilizare laptopurile Apple MacBook Pro de 15 și 17 sunt foarte căutate, cu atât mai mult cu cât Final Cut (program special dedicate editării video) are licență numai pe Mac.

Portabilitate

Dacă suntem în căutarea unui laptop ușor de luat oriunde, fie că este vorba despre o întâlnire de afaceri sau la cursuri trebuie să ne îndreptăm atenția către un netbook.

Puncte forte în alegerea unui netbook:

  • Display-ul are în general diagonala de 10.1 inch (dar există și portabile care au display cu o diagonal de până la 13.3 inch), tehnologie LCD şi oferă o rezoluţie standard de 1024×600 pixeli
  • Din punct de vedere tehnic, dacă sunteți în căutarea performanței alegerea optimă sunt netbook-urile dotate cu procesor dual-core. Acestea asigură și redare video în format HD 
  • Un netbook care s-a gândit la toate trebuie să dispună de tehnologiile Wi-Fi şi bluetooth, porturi USB 3.0 şi, în funcție de utilizare, şi de cameră web
  • Autonomia este foarte importantă și bineînțeles că scade în funcție de cât de mult consumă dotările tehnice. Un netbook bun poate ajunge și până la 7-8 ore de autonomie.

 

Sfat: Testează-l înainte! Dacă ai ales configurația dorită, alocă un minimum de timp și pentru a-l testa. Cât de bine te înțelegi cu designul său, ușurința cu care poți utiliza trackpadul, imagine sunt aspecte importante care pot garanta confortul folosirii.

Recomandări:

Asus 1215B-BLK109W cu procesor AMD Dual Core C60, 2GB, 320GB, AMD Radeon HD 6290 – display 12’’ (preţ 1299 )

Acer AO722 cu procesor AMD Dual Core C60, 4GB, 500GB, la prețul de 1.399 (11.6’’)

Garanție

Un aspect de care trebuie neapărat să țineți cont este garanția și condițiile în care se acordă. De obicei, laptopurile au garanție de 24 până la 48 de luni, dar uneori pot avea garanții diferite pentru diverse componente.

Flanco oferă clienților săi, opțional, Garanția All Inclusive prin care se asigură repararea produsului în maximum 5 zile. Valoarea Garanției All Inclusive este stabilită în funcție de perioada de valabilitate aleasă (2, 3 sau 4 ani) și valoarea produsului achiziționat. Garanția All Inclusive poate fi achiziționată și retroactiv, pentru produsele care se încadrează în termenii condițiilor regulamentului. Acest serviciu poate fi achiziționat retroactiv, însă cu cel puțin 3 luni înainte de expirarea garanției standard a produsului.

Buget

Bugetul poate începe de pe la 1.000 lei și urca până foarte sus, așa că este mare nevoie să vă stabiliți prioritățile.