Cum să nu mai ai casa plină de jucării. Idei de amenajare pentru camera copilului

Părinţii care nu mai vor să se împiedice de jucăriile aruncate de copil prin casă îi pot amenaja camera, în aşa fel încât să nu mai aibă nevoie de un alt spaţiu de joacă în casă.
Nicu Stan
21 ian. 2012, 17:15
Cum să nu mai ai casa plină de jucării. Idei de amenajare pentru camera copilului

Camera copilului este un loc special în cadrul oricărei amenajări interioare. Nu există un model anume, totul depinde de părinţi şi de posibilităţile lor financiare, întrucât cel mic nu poate lua decizii directe.

RTV.NET s-a interesat pentru dumneavostră şi vă expune cîteva idei de amenajări pentru cel mic.

“Indiferent de stilul amenajării întregii locuinţe, camera copilului va avea o personalitate distinctă. Aceasta trebuie să răspundă unor necesităţi complexe. Cel mic trebuie să doarmă, să se joace şi să înveţe în aceeaşi încăpere”, a spus Irina Constantin, designer interior în cadrul companiei Knox Design.

Pentru asta, camera trebuie să aibă în dotare un pătuţ, un birou, un loc de depozitare suficient de mare pentru jucări şi cărţi, dar şi suficient loc pentru joacă. Dacă cel mic are un hoby anume, o carte sau desene animate preferate, este bine ca acest lucru să fie exploatat, să se creeze un mic univers al său.

“Camera să fie atractivă, pentru a stimula inteligenţa copilului şi pentru a-l convinge să petreacă timpul în această încăpere, fără să îşi întindă jucăriile prin toată casa sau fără să doarmă în pat cu părinţii”, a precizat Irina Constantin.

Formula deja consacrată cu roz pentru fetiţe şi bleu pentru băieţi s-a învechit. Acum, zugrăveala din camera copilului trebuie să fie făcută cu culori îndrăzneţe, combinate, indiferent de sexul micuţului.

Irina Constantin recomandă oranjul, care este o culoare foarte veselă şi se potriveşte atât la băieţei, cât şi la fetiţe. “Pereţii pot fi pictaţi cu personajele preferate. Se pot crea compoziţii cu animale, peşti, flori, cifre, litere, după vârsta şi interesele copilului”, a mai spus designerul Knox Design.

Patul: ori avion, ori pantof

Este recomandat ca mobilierul să fie practic, să poată fi rearanjat în functie de nevoile care sunt mereu în schimbare ale micuţului. Pentru dormit se poate alege un pat în funcţie de înălţimea copilului. Pentru a avea mai mult spaţiu în cameră în timpul zilei se poate folosi o canapea extensibilă.

„Există si diverse modele de paturi foarte interesante, în formă de maşină, de avion sau chiar în stilul pantofului Cenuşăresei“, a subliniat Irina Constantin.

Pentru varianta cînd doi fraţi împart aceeaşi cameră, se pot monta paturi suprapuse. „Ideea cu patul la supraînălţime este bună şi se poate folosi în diverse contexte. De exemplu, poate fi creat un corp de mobilier cu patul sus, în care se urcă pe scăriţă, iar jos este zona de birou“, a sugerat Irina Constantin.

Altă variantă constă în amenajarea unei căsuţe deasupra patului copilului. „Se ştie că celor mici le place să se ascundă, aceasta poate fi «căsuţa din copac», în camera copilului într-un apartament“, mai spune Irina Constantin.

Accesoriile se recomandă să fie cât mai atractive. Sunt indicate corpuri de iluminat în formă de avion, de elicopter, de clovn, covoraşe cu maşinute, animale, flori, precum şi ceasuri cu formă de personaje de poveste. Pentru că micuţul petrece mult timp stând pe jos, este important ca pardoseala să fie dintr-un material cald, cum ar fi lemnul, şi acoperită cu mochetă.

Mobilier pe vârste

„Mobilierul destinat dormitorului unui copil trebuie conceput astfel încât să confere siguranţă şi confort“, ne-a spus Ana Arlet, designer la vreauproiect.ro.

Este preferat mobilierul cu linii curbe pentru protejarea copilului în cazul în care acesta cade. O dată cu creşterea copilului camera va trebui transformată în funcţie de nevoile acestuia. La început, până ce micuţul va merge la şcoală, camera va fi folosită doar pentru odihna acestuia şi pentru joacă. Foarte importante la alegerea mobilei sunt materialele care au contribuit la confecţionarea acestora pentru ca micuţul să nu aibă de suferit.

„Copii mici se ştie că au tendinţa să mai şi muşte din mobilier, dacă lacul mobilei ar fi, spre exemplu, pe bază de plumb ar putea apărea anumite complicaţii. Lacurile pe bază de apă elimină orice riscuri“, a precizat Ana Arlet.

Grija pentru sugari

Designerii recomandă ca nou-născuţii să fie ţinuţi în coşuri speciale, până la vârsta de 4-5 luni. După aceasta vârstă, micuţul trebuie să doarmă în pătuţ pentru a nu se accidenta prin rostogolire.

Alegerea pătuţului revine exclusiv părinţilor, cei care realizează amenajări recomandând ca acesta să fie colorat în culori vii şi să aibă distanţă între gratii atât încât copilul să nu scoată capul printre ele. De asemenea, pătuţul trebuie montat în locuri ferite de curenţi de aer.

Varianta milităroasă

O altă metodă pentru mobilare ar fi confecţionarea unei cazemate cu dublă folosinţă. „Un pat suspendat şi dedesubt camera specială de joacă cu geamuri aparente din plexiglas şi uşă la intrare, evident totul in miniatură, arată ca o cazemată, exact ceea ce-şi doreşte orice copil“, spune Ana Arlet. Uşile dulapului şi pereţii vor fi decoraţi cu diferite personaje din desene animate sau pur şi simplu cu norişori, ursuleţi etc.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…