Cum să plăteşti o taxă de poluare mai mică? Laszlo Borbely: cumpăraţi maşini mai noi

Taxa de poluare este ilegală şi neconstituţională, spun avocaţii românii care au în spate procese câştigate în instanţele europene, precum şi la cele româneşti, pentru cetăţenii nemulţumiţi vizavi de taxa de poluare. Pe de altă parte, ministrul Mediului spune că noua taxă de poluare respectă normele UE.

13 ian. 2012, 11:43
Cum să plăteşti o taxă de poluare mai mică? Laszlo Borbely: cumpăraţi maşini mai noi

Avocatul Gheorghe Piperea spune că a avut câştig de cauză în procesele intentate de către cetăţenii români, nemulţumiţi de plata taxei de poluare, în forma veche.

Atât Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră taxa de poluare ilegală”, a spus Gheorghe Piperea la România TV.

De cealaltă parte, ministrul Mediului spune că este o măsură stabilită de Uniunea Europeană. „Pentru a nu mai fi considerată discriminatorie, noua formă a taxei de poluare prevede ca şi cei care cumpără maşini în ţară să plătească taxă, nu numai cei care aduc maşini din străinătate. Trebuie să ne conformăm Curţii Europene de Justiţie”, a spus ministrul Mediului Laszlo Borbely.

Astfel, Borbely susţine că actuala taxă este constituţională şi aplicabilă şi sfătuieşte populaţia să uite de cumpărarea maşinilor mai vechi, a căror nouă taxă de poluare depăşeşte de cele mai multe ori preţul de vânzare al maşinii.

Eu sfătuiesc pe toată lumea să meargă la piaţa de maşini unde pot găsi o maşină ieftină pentru care nu se plăteşte o taxă mare. Un Volkswagen de 3-4 ani costă în jur de 7.000 de euro„, a spus Laszlo Borbely.

După o scurtă vizită pe un site de vânzări auto se poate vedea că o maşină cum spune ministrul mediului costă minim 10000 de euro.

Gheorghe Piperea consideră că numărul de procese vor ajunge la 100.000 pentru noua taxă de poluare, în timp ce numărul proceselor pentru taxa de poluare în formă veche a ajuns la 40.000.