Cum să reduci consumul de benzină. Trucurile pe care orice conducător auto ar trebui să le cunoască

Preţurile la carburant au crescut semnificativ în ultima vreme. Litrul de benzină şi cel de motorină a ajuns să coste aproximativ 6 lei, GPL-ul fiind ceva mai ieftin, aproximativ 4 lei.

15 ian. 2022, 16:17
Cum să reduci consumul de benzină. Trucurile pe care orice conducător auto ar trebui să le cunoască

Cum să reduci consumul de benzină. În pofida exploziei preţurilor la carburant, maşina rămâne un mijloc de transport indispensabil. Dacă te numeri printre persoanele care nu pot renunţa la confortul autoturismului personal, poţi apela la câteva trucuri care te vor ajuta să înregistrezi un consum mai mic de benzină.

Cum să reduci consumul de benzină

  1. Nu căra în maşină lucruri inutile

Jurnalistul austriac Gerhard Plattner a reuşit să intre, în 2004, în Cartea Recordurilor, după ce a câştigat o competiţie pe tema reducerii consumului de benzină, organizată în România. Expertul dezvăluia atunci că performanţa sa se datorează unor trucuri minore, la care poate apela orice şofer. În primul rând, e vorba despre renunţarea la bagajele inutile din maşină.

O regulă de bază în şofatul economic spune că 100 de kilograme în plus înseamnă un consum suplimentar de minimum 0,7 litri la suta de kilometri. Aşadar, renunţaţi la tot ce nu vă trebuie din portbagaj”, spune Plattner.

Acest truc te ajută să economiseşti 3-4 lei pentru fiecare o sută de kilometri parcurşi, potrivit taifasuri.ro

2. Scoate maşina din viteză când mergi la vale

Când mergi la vale, ridică piciorul de pe acceleraţie. Consumul înregistrat va fi aproape 0. La fel poţi proceda şi atunci când te apropii de semafor. Acelaşi Gerhard Plattner îi sfătuieşte pe conducătorii auto să oprească motorul cât timp stau la semafor, chiar dacă e vorba doar de 15-20 de secunde.

Un alt truc ar fi ca atunci când porneşti ventilaţia pentru a dezaburi sau dezgheţa parbrizul, să laşi parasolarele jos. Astfel, aerul nu va mai circula prin toată maşina, iar parbrizul va reveni mai repede la starea iniţială.

Citeste si Mare atenţie la alimentarea cu carburant! Un tânăr a fost filmat într-o benzinărie schimbând între ele pistoalele de alimentare VIDEO

3. Nu conduce agresiv!

Accelerarea rapidă, viteza şi frânarea bruscă sporesc consumul. De aceea este recomandat să menţii viteza constantă şi să schimbi vitezele la turaţiile optime. Folosind acest truc, consumul se reduce cu până la 22% pe autostradă şi 5% în oraş.

Din când în când, verifică presiunea în pneuri. Dacă acestea sunt dezumflate, chiar şi puţin, consumul de carburant creşte cu până la 3 litri în plus la o sută de kilometri.

Iarna, fii atent să cureţi zăpada care se depune pe aripile roţilor, pentru că aceasta îngreunează atât frânarea, cât şi maşina.

4. Foloseşte cât mai puţin aerul condiţionat

Folosirea aerului condiţionat creşte consumul de combustibil cu circa 2%. Pentru a evita folosirea în exces a AC, nu parca maşina la soare şi ţine geamurile deschise înainte de a te urca la volan. Referitor la încălzirea în scaune, ar fi de preferat să o porneşti doar pentru scaunul tău dacă eşti singur în maşină.

Mulţi conducători auto au tendinţa de a lăsa motorul să se încălzească înainte de a pleca de pe loc. Acest lucru nu este necesar dacă ai o maşină pe injecţie. Astfel, vei economisi şi combustibil, şi timp.

Citeste si Începe revoluţia electrică în România. Sute de staţii de încărcare vor fi instalate în benzinării