Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu

Exista multe tipuri de relatii care ne influenteaza viata. Indiferent ca este vorba de conexiunea cu parintii, prietenii, fratii sau colegii.

05 iun. 2019, 09:21
Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu

Cand relatiile sunt sanatoase, oamenii sunt mai fericiti si impliniti. In fata li se deschid o multime de oportunitati de bucurie si iubire. Din nefericire, multi oameni au experimentat traiul intr-o relatie toxica. Exista si un numar de persoane care intra la nesfarsit in relatii toxice, aflandu-se intotdeauna intr-un cerc al suferintei. Ruperea cercului este obligatorie desi poate fi o incercare extrem de dificila.

Consulta-ti horoscopul de dragoste zilnic aici.

Efectele relatiilor toxice

Relatiile toxice sunt extrem de nesanatoase pentru corp si minte. Anne-Marie Filliozat, un psihoanalist specializat in bolile fizice cauzate de stres crede ca exista o legatura intre relatii si sanatate, iar conexiunea este mai puternica decat se crede.

„Cand ne lasam prinsi intr-o situatie toxica, ne simtim anxiosi, ne confruntam cu tensiune musculara, epuizare, pierderea somnului si a apetitului. Daca ne ascultam corpurile, primim aceste mesaje de avertizare”. Pentru cei mai multi dintre oameni aceasta tensiune este exacerbata de perspectiva de a trai alaturi de o persoana intr-o relatie toxica.

Persoanele din exterior pot, adesea, identifica tensiunea si axietatea mai usor decat cel implicat pentru ca prima reactie a celui care le traieste este sa nege ca o relatie care altadata era extraordinara s-a trasformat intr-una toxica. Insa daca alegi sa nu iesi din aceasta situatie increderea de sine va disparea, iar tu te vei simti secat de energie.

Negam ca relatiile noastre au devenit toxice din cauza dorintei de a avea stabilitate.

„Doua persoane se recunoasc intrucat isi imagineaza ca vor gasi in celalalt ceea ce cauta cu disperare, ca aceasta persoana nou descoperita ii va satisface dorintele, ii va alunga temerile, ii va oferi lucrurile care ii lipsesc”, sustine Thierry Janssen, psihoterapeut.

Iar renuntarea la o persoana despre care credeai ca este raspunsul la fricile si dorintele tale poate fi dureroasa.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.