Cum să te angajezi pe o navă de croazieră şi pe ce salariu

Salariul de până la circa 2.500 de dolari, bonusurile şi bacşişul, asigurarea de sănătate, posibilitatea de a vizita locuri văzute doar în filme sunt tentaţii care-i determină pe mulţi români să-şi dorească un job pe vasele de croazieră.

04 aug. 2014, 07:49
Cum să te angajezi pe o navă de croazieră şi pe ce salariu

Cu toate că, la prima vedere, poate părea destul de simplu să lucrezi pe un vas de croazieră, în realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, scrie cugetliber.ro. Totul, din cauză că pentru a fi angajat, ai nevoie de experienţă sau trebuie să fi urmat un curs de specializare, a spus, din start, Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă şi Resurse Umane.

Citeşte şi Vasul care reface traseul Titanicului s-a întors din drum după câteva ore

Totuşi, având în vedere rata ridicată a şomajului, din ce în ce mai mulţi români aleg să desfăşoare diverse munci pe vasele de croazieră ale lumii. „Cei cu care am discutat au recunoscut că programul este prelungit, obositor, pretenţiile sunt foarte ridicate, nu-ţi poţi permite rateuri, însă aceste eforturi chiar merită a fi făcute, mai ales că se deschide la orizont o oportunitate pe care mulţi nici nu îndrăznesc s-o ia vreodată în calcul, nici măcar s-o viseze: posibilitatea de a vizita oraşele în care vasul acostează, şansa de a intra în contact cu alte obiceiuri, tradiţii etc.”.

Recrutarea

Din fericire, internetul le dă o mână de ajutor celor care vânează un job pe un vas de croazieră. „Însă, ar fi de preferat ca ei să se consulte, înainte de a semna contractul, cu un specialist în Resurse Umane sau cu un jurist. Contractele sunt destul de stufoase, iar unele clauze ar putea crea confuzii, care, ulterior, pot crea probleme între angajat şi angajator” – a completat M. Marcu.

La o simplă căutare pe internet, se poate observa că anunţurile de recrutare pentru vasele de croazieră sunt dintre cele mai ofertante. Cu toate acestea, nu toţi aplicanţii pentru un job pe vas sunt admişi, interviurile de recrutare fiind destul de greu de trecut cu bine. Odată angajat, însă, te poţi bucura şi de un salariu semnificativ mai mare decât ai fi câştigat în ţară, dar te vei simţi aproape ca în vacanţă, datorită nenumăratelor locuri pe care vei avea fericita ocazie să le vezi.

Citeşte şi Incendiu la bordul unui vas de croazieră al Royal Carribean în apropiere de Insulele Bahamas

Concret, pentru a obţine un job pe un vas de croazieră trebuie să aplici pe un site specializat şi, după achitarea unor taxe, care ajung de obicei la 300 de dolari, eşti chemat la interviul cu angajatorul. Printre site-urile cu cea mai bogată ofertă de joburi se regăsesc www. workexperience.ro, www.tjobs.ro sau www.globaljobexperience.ro. Mai multe informaţii despre viaţa şi munca pe un vas de croazieră, precum şi oferte de angajare, se pot afla şi de pe www.barcagii.com, direct de la cei care deja lucrează.

Venituri diferite

Specialista ne-a explicat că, de regulă, pentru joburile specifice vaselor de croazieră, în funcţie de sezon, veniturile obţinute pot varia de la 1.200, 1.500 şi până la 2.000 – 2.500 de dolari pe lună. Însă marele avantaj este că, pe lângă salariul efectiv, angajatul beneficiază de cazare, masă şi asigurare medicală. Sunt venituri aproximativ identice, de care se pot bucura angajaţii, în funcţie de postul pe care îl ocupă, indiferent de naţionalitate: „Chiar nu e cazul să se creadă că românii noştri ar putea fi cumva defavorizaţi comparativ cu angajaţi din alte ţări. Important e să-şi facă bine treaba şi să respecte contractul. Evident că dacă se încalcă regulile, vor apărea şi problemele, dar în niciun caz discriminări nu se practică”.