Cum să-ţi convingi creierul că eşti fericit

Volumul Happiness by Design, scris de Paul Dolan, sustine ca exista o astfel de cheie. Autorul descrie o teorie a „cutiei negre" in care stimuli sunt receptionati constanti de creier prin intermediul vazului, auzului, atingerii, mirosului si gustul, iar modul in care oamenii sunt atenti la acesti stimului echivaleaza cu potentialul lor pentru fericire sau nefericire.

03 iul. 2018, 08:11
Cum să-ţi convingi creierul că eşti fericit

1. Ia taurul de corne

S-a demonstrat stiintific faptul ca oamenii iau cele mai bune decizii si sunt mai eficienti dimineata. Daca incepi ziua prin a „lua taurul de coarne”, scapi de ceea ce este mai rau si apoi restul zilei va fi mult mai linistit. Bucuria unui lucru bine facut creste nivelul fericirii.

Aminteste-ti regula 80/20/ 20 din efort poate furniza 80% din rezultate.
Si da fa o lista cu ceea ce ai de facut. Te va linistit din punct de vedere mental, iar creierul tau va fi mai creativ. Pentru a evita suprasolicitarea si a te bucura la sfarsitu zilei tine si o lista cu „Am realizat…” Aminteste-ti concentreaza-te pe lucrurile pozitive te va ajuta sa te simti pizitiv si mai fericit.

2. Hraneste-te bine

Nu cantitatea hranei conteaza cu adevarat, ci calitatea. Proteinele stabilizeaza zaharul din sange, iar acest lucru te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa mentii o stare de spirit pozitiva. Consumul de carbohidrati poate ridica nivelul glicemiei, urmata mai tarziu de o pofta incredibila de dulce ca si de o stare emotionala mizerabila. Daca vrei sa-ti imbunatatesti starea de spirit, sa fii mai calm, fericit si sa ai o putere de concentrare superioara asigura-te ca ai suficiente proteine in dieta.

3. Mergi in aer liber

Incearca sa petreci in aer liber cel putin 20 de minute sau chiar mai mult daca se poate pentru a beneficia de intreg spectul luminii. Nivelul serotoninei, hormonul bunei dispozitii, este afectat direct de expunerea la lumina ce traverseaza retina si are un impact imediat asupra modului in care te simti.

Cand te afli in interior primeste doar 50-199 de unitati de lumina pe ora, iar atunci cand esti in aer liber ajungi si la 10.000 de unitati. Intr-o zi insorita putem primi pana la 100.000 de unitati de lumina pe ora.

Russell Foster, profesorul la Oxford, a demonstrat ca expunerea regulata la lumina naturala va imbunatati nivelul fericirii si al starii de bine fara sa fii nevoit sa dai nici macar nu leu pentru asta.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.