Cum să-ţi dezabureşti RAPID maşina. 7 TRUCURI de care nu ştiai

Vremea umedă şi rece duce la aburirea geamurilor, sau chiar la îngheţarea lor. Iată şapte trucuri care te pot ajuta să eviţi aceste fenomene, sau să le înlături rapid.

07 ian. 2015, 06:46
Cum să-ţi dezabureşti RAPID maşina. 7 TRUCURI de care nu ştiai

Pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel şi temperatura. Prin contrast, aerul din interiorul maşinii este umed din cauza respiraţiei pasagerilor, dar şi mai cald, astfel încât atunci când intră în contact cu geamurile reci, apa din aer se condensează şi abureşte geamurile.
Dacă geamurile ţi se aburesc des, e posibil să faci greşit anumite lucruri, cum ar fi să laşi sistemul de ventilare al maşinii pe recirculare, sau să umbli cu acest sistem plin de mizerie. Evident, dacă ai nevoie urgent să vezi prin geamurile aburite, cel mai uşor este să deschizi toate geamurile, pentru a lăsa aerul mai uscat şi rece de afară să egalizeze lucrurile. Dar nu vei putea rula aşa la nesfârşit, nu?

Nu prea-ţi vine să deschizi geamurile pe vremea asta, nu?
Iată câteva trucuri care îţi vor păstra geamurile dezaburite şi dezgheţate pe timpul iernii fără a-ţi afecta confortul:

1. Curăţă cu atenţie sistemul de ventilare al maşinii.
Curăţă frunzele moarte şi noroiul strâns sub capotă sau la baza ei, peste gurile de aerisire. De asemenea, foloseşte un spray de curăţare şi pentru sistemul de ventilare/climatizare, pentru a-l igieniza. Dacă ai filtru de polen, e bine să îl înlocuieşti cu regularitate, mai ales din cauza poluării masive de la noi. Un sistem de ventilare curat este de esenţă pentru dezaburirea rapidă a geamurilor.

2. Porneşte la drum cu zece minute mai devreme
Pare ciudat, dar aceasta are legătură în primul rând cu dezaburirea şi dezgheţarea geamurilor. Câteva minute sunt de ajuns pentru a asigura o vizibilitate foarte bună din maşina ta.
Primul gest după pornirea motorului trebuie să fie acţionarea butoanelor de încălzire a lunetei şi oglinzilor retrovizoare (după caz), precum şi comutarea sistemului de ventilaţie pe dezaburire. Ai răbdare ca geamurile să fie dezaburite complet înainte de a porni la drum. Atenţie însă, nu exagera cu încălzirea maşinii: motorul se va încălzi mai bine în mers, decât dacă-l vei lăsa să meargă la ralanti.

3. Foloseşte sistemul de aer condiţionat al maşinii
Dacă ai aer condiţionat, nu ezita să laşi apoi sistemul pe Auto, căci aerul condiţionat dezabureşte mult mai rapid geamurile decât simpla ventilare a maşinii. Nu comuta apoi de pe aer condiţionat pe ventilare, căci ţi se vor aburi geamurile instantaneu.

4. Curăţă geamurile pe interior cu o soluţie specială
Este extrem de important să ai geamurile curate pe interior – praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Spală geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.

5. Curăţă zăpada de pe toată maşina
Mulţi au obiceiul prost de a curăţa zăpada doar de pe geamuri, dar nu şi de pe capotă sau plafon. Din acest motiv, apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur. Curăţă aşadar întreaga maşină de zăpadă înainte de a pleca la drum. Graba strică treaba.

6. Elimină sursele de aburi din maşină
Asta nu înseamnă să dai afară pasagerii, ci să verifici atent sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.

7. În general, cu cât vei încălzi şi usca mai repede habitaclul maşinii, cu atât mai uşor vei vedea prin geamuri.
Fereşte-te însă de capcane: nu arunca cu apă caldă pe parbriz pentru a topi gheaţa, ci foloseşte un spray special pentru aşa ceva; nu lăsa întredeschise geamurile pe timpul nopţii, pentru că pot fi uşor forţate pentru a-ţi fura din maşină; nu acoperi maşina cu o prelată sau pături, pentru că dacă dă gerul şi acestea se lipesc de vopsea, o vei distruge; în fine, nu uita să foloseşti soluţie de spălat geamurile adecvată temperaturilor scăzute, altfel aceasta îţi va îngheţa instantaneu pe parbriz!