Cum să vorbeşti copiilor depre minciună

Cand te minte copilul traiesti un mix de sentimente foarte puternice. Furie, durere, ofensa, toate pe rand sau dintr-odata. Minciuna ii supara foarte mult pe parinti pentru ca zdruncina fundatia increderii in copil. 

11 mart. 2019, 05:04
Cum să vorbeşti copiilor depre minciună

Desi este o reactie perfect naturala si de inteles, este important sa intelegi mai intai daca minciuna a fost elaborata si premeditata sau a venit ca urmare a unui impuls pentru ca nu a gandit foarte mult si nu a stiut ce sa spuna altceva.

Indiferent cat de grava este minciuna si cat de afectat esti de ea, este foarte important sa raspunzi intr-o maniera cat se poate de calma si cat mai putin influentat de reactia emotionala. „Cum indraznesti sa ma minti? Nu voi mai avea niciodata incredere in tine!” sunt doua tipuri de reactii care vor determina copilul ca data viitoare sa teasa o minciuna mult mai elaborata. Nici pedepsirea nu este o solutie pentru ca, fara o discutie despre minciuna, despre pericolul din spatele ei, copilul nu isi va da seama unde greseste si care pot fi consecintele pe termen scurt si lung, nu doar in relatia cu parintii, ci si in relatia cu ceilalti.

Ce le spui copiilor despre minciuna

Vorbind copiilor despre minciuna ii inveti care pot fi consecintele faptelor lor. Astfel ei vor afla ce puternic va fi impactul emotional asupra celorlalti atunci cand minti. Orice minciuna ii afecteaza pe ceilalti, rude, prieteni, profesori, antrenori etc., in functie de minciuna si de rezultatul acesteia. De multe ori, copiii nu gandesc atunci cand inventeaza o minciuna si nu-si dau seama ca prin acest gest ii pot afecta pe ceilalti. Apoi, discutand despre minciuna si efelectele ei, copiii isi pot da seama de consecintele acesteia asupra lor. Prinsi cu „mata in sac”, copiii pot experimenta sentimente precum vina, rusine, pierderea respectului de sine. De asemenea, ei pot pierde din privilegii.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.